De OVSG-toets is een door de overheid gevalideerde toets voor leerlingen in het zesde leerjaar van de basisschool.
De OVSG-toets is een alle-talenten-toets en staat garant voor een brede evaluatie. Dit wil zeggen dat de OVSG-toets alle domeinen waarvoor eindtermen zijn geformuleerd in het lager onderwijs, toetst vertrekkend van de leerplandoelen van OVSG. De toets evalueert dus niet alleen de kennis van de leerling op het einde van de basisschool, maar peilt ook naar vaardigheden zoals ICT-vaardigheden, technische vaardigheden (STEM), Frans communiceren, muzische vaardigheden, sportieve vaardigheden …
De OVSG-toets is telkens een nieuw product, de vragen en opdrachten zijn elk jaar anders. Een specifieke voorbereiding is niet nodig.
Aan de slag met het schoolfeedbackrapport
Neemt jouw stedelijke of gemeentelijke school digitaal deel aan de OVSG-toets? Haal dan meer uit je resultaten met behulp van het schoolfeedbackrapport. Het rapport geeft feedback en interpretatie op maat van jouw school en wordt geschreven in samenwerking met de pedagogisch adviseur van jouw school.
Je kunt jouw schoolfeedbackrapport bestellen tegen € 250; het is beschikbaar tegen de herfstvakantie. Bij het begin van het schooljaar neemt jouw anker contact op om aan jou en je team het schoolfeedbackrapport toe te lichten. Daarnaast kan het rapport bij de begeleiding van de school verder gebruikt worden bij het opstellen van acties.
Problemen met de OVSG-toets?
Als je problemen ondervindt of geen registratiemail hebt ontvangen, contacteer dan zeker onze helpdesk via helpdesk.toets@ovsg.be.
Resultaten
Basisscholen die meedoen aan de OVSG-toets kunnen hun resultaten vergelijken met het Vlaamse gemiddelde en met gemiddelden van scholen met gelijkaardige kenmerken.
- Bekijk de cijfers en trends 2022
- OVSG-toets bevestigt resultaten internationaal onderzoek
- Bekijk de cijfers en trends 2021
Meer weten over de OVSG-toets?
- Leer de visie achter de OVSG-toets kennen
- Maak werk van onderwijskwaliteit aan de hand van de toets
- Onderwijskwaliteit meten: hoe gebeurt dat eigenlijk?
- Richtlijnen om deel te nemen aan de OVSG-toets