Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

Zoek je attesten of lesmateriaal van een opleiding? Ga naar Mijn OVSG
Problemen? Stuur een mailtje naar nascholing@ovsg.be

 

Wat is de OVSG-toets?

De OVSG-toets is een alle-talenten-toets voor het zesde leerjaar in de basisschool. De toets bestaat zowel uit praktische proeven die de leerlingen in de loop van het schooljaar uitvoeren als pen- en papiertoetsen in juni. Via de toets worden een relevante set leerplandoelen (en dus ook eindtermen) bevraagd die zicht geven op de kwaliteit van het onderwijs in een school en de talenten van jongeren op het einde van de basisschool.
De OVSG-toets staat garant voor brede evaluatie, met andere woorden: alle domeinen waarvoor eindtermen zijn geformuleerd worden (vertrekkend van de leerplandoelen OVSG) getoetst. Concreet wordt dus niet alleen kennis bevraagd, maar worden ook vaardigheden in beeld gebracht zoals ICT-vaardigheden, technische vaardigheden (STEM), Frans communiceren, muzische vaardigheden, sportieve vaardigheden …
De OVSG-toets is elke keer een nieuw product en de vragen en opdrachten zijn telkens anders. Een specifieke voorbereiding is dan ook niet nodig.
Wil je de visie kennen achter de OVSG-toets dan kan je die hier lezen.
De OVSG-toets is een van de door de overheid gevalideerde toetsen.
Hoe je werk maakt van onderwijskwaliteit aan de hand van de toets lees je hier.
Een helder artikel over het meten van onderwijskwaliteit lees je hier.

Het Vlaams gemiddelde 2020

Basisscholen die meedoen aan de OVSG-toets kunnen hun resultaten vergelijken met het Vlaamse gemiddelde en met gemiddelden van scholen met gelijkaardige kenmerken. Lees meer over de toets 2020 en de impact van corona hier. Klik hier voor een overzicht van trends en bevindingen OVSG-toets 2020

Inschrijven OVSG-toets 2021

Alle scholen die vorig jaar bestelden, kregen al een mail met de vraag om opnieuw mee te doen. De schoolverantwoordelijke kan de bestelling ingeven via www.ovsgtoetsen.net. Nieuwe scholen die willen deelnemen, sturen een mail naar helpdesk.toets@ovsg.be. Enkele dagen later krijg je een registratiemail waarmee je de bestelling kunt plaatsen.

Materiaal voor de leerkracht

Vanaf december 2020 kan je als leerkracht het praktisch materiaal van de OVSG-toets raadplegen via www.ovsgtoetsen.net, op voorwaarde dat er een bestelling geplaatst is.

Je kan inloggen met je mailadres en het wachtwoord dat tijdens de registratie werd ingevoerd of met je mailadres en paswoord van vorig schooljaar.

Problemen?

Als je problemen ondervindt of geen registratiemail hebt ontvangen, kan je de helpdesk contacteren: helpdesk.toets@ovsg.be.

Digitaal deelnemen

Voor de scholen die digitaal wensen deel te nemen, volgt er in de loop van mei 2021 nog een webinar. Leerkrachten kunnen de digitale toetsomgeving uitproberen na het inloggen op de site met praktisch materiaal. De keuze om al dan niet digitaal deel te nemen moet gebeuren voor 1 april (via het bestelformulier). Na het webinar wordt ook een digitale toetsomgeving voor leerlingen opengesteld zodat ook zij de omgeving kunnen uittesten.

Eerstvolgende nascholingen

    Blijf op de hoogte

    e-zine voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs