Hier kan je inloggen voor het extranet en lerarenplatform DKO.

Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

Zoek je attesten of lesmateriaal van een opleiding? Ga naar Mijn OVSG
Problemen? Stuur een mailtje naar nascholing@ovsg.be

Inloggen voor de OVSG-toets kan via de puntenmodule.

 

Nieuws

Donderdag 29 september in Huis Madou: dé ontmoetingsdag DKO voor schoolbesturen en directies

Programma:
- de nieuwe regelgeving;
- de doorlichtingen door de Vlaamse onderwijsinspectie;
- de gewijzigde aanpak van de pedagogische begeleidingsdienst volgens de nieuwe decretale kerntaken.

Infosessies over pedagogisch-didactische items: professionalisering, digitale didactiek, leerlingenbegeleiding en zorg, evaluatie van het niveaudecreet DKO, APP en datageletterdheid.
Schrijf je hier in tot 28 september!

 

Symposium ‘Wie niet leest …’

Samen met de Nederlandse collega's van VOS-ABB organiseren we op 21 november een congres met de beroemde schrijver Jan Terlouw (Koning van Katoren en Oorlogswinter).

Verder zijn er wetenschappelijk onderbouwde en praktijkgerichte sessies met prof. Thoni Houtveen, Iene Bocken en Sarah Beyens van Leerkracht Leeskracht. Je verneemt ook hoe bibliotheken samenwerken met onderwijs via een Vlaamse en een Nederlandse getuigenis. De locatie is bijzonder: in het Onderwijsmuseum in Dordrecht vindt een tentoonstelling plaats over lezen en leesplezier.

Schrijf je hier in!

22/9 Onderwijsveld vraagt Vlaamse regering om dringende energiesteun

Ook de Vlaamse scholen kreunen onder de stijgende energieprijzen. Bovenop de structurele onderfinanciering nemen de energiefacturen een steeds grotere hap uit de werkingsbudgetten van scholen. De onderwijsverstrekkers Katholiek Onderwijs Vlaanderen, GO!, OVSG, Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV) en Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers (OKO) vragen de Vlaamse regering om ook voor het onderwijs steunmaatregelen te voorzien.

21/9 Huis Madou krijgt het Inter-label voor toegankelijk kantoorgebouw

In Huis Madou, het hart van steden en gemeenten, waar we samen met VVSG en GSD-V vzw gehuisvest zijn, is iedereen welkom. Bij de renovatie hebben we dan ook sterk ingezet op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Daarvoor ontvingen we vandaag uit handen van Vlaams minister voor Gelijke Kansen Bart Somers het Inter-label toegankelijk kantoorgebouw A+. Huis Madou is slechts het tweede gebouw in Vlaanderen en Brussel dat met die eer gaat lopen.

19/9 Heldere en haalbare eindtermen secundair worden mogelijk

Het raamakkoord voor de opmaak van nieuwe minimumdoelen, werd deze ochtend na overleg door minister Weyts en alle onderwijsverstrekkers voorgesteld tijdens een persconferentie. Het akkoord bevat voor OVSG heel wat positieve elementen.

16/9 Ontmoetingsmomenten voor leraren Muziek

Ben je leraar Muziek? Wil je collega’s ontmoeten die hetzelfde vak geven? Zit je met vragen over je lespraktijk? Wil je ervaringen delen? Wil je samen reflecteren, elkaar inspireren? Reserveer dan snel je plekje op één van de OVSG-online (en gratis) ontmoetingsmomenten!

15/9 5 oktober: trakteer je team met #LeraarLokaal

Waarom geef jij graag les in het stedelijk en gemeentelijk onderwijs? Dat willen wij graag weten! Stuur jouw antwoord als leraar of team in de vorm van een quote, een foto of een kort filmpje via mail naar communicatie@ovsg.be en deel het op Facebook of Instagram met #LeraarLokaal. Verstuur je inzending ten laatste donderdag 29 september. De twee winnaars (één school en één academie) worden op 5 oktober, de Dag van de leraar, getrakteerd door onze algemeen directeur Walentina Cools met een koffie-mobiel met barista en zoetigheden! 

14/9 21 november: Vlaams-Nederlands symposium ‘Wie niet leest’

Na drie webinars bundelen OVSG en VOS/ABB de krachten om een schitterend symposium te organiseren over leesonderwijs. Keynotespreker Jan Terlouw leidt het programma in. Verder zijn er wetenschappelijk onderbouwde en praktijkgerichte sessies door o.a. Prof. Dr. Thoni Houtveen (LIST en DENK) en Iene Bocken en Saar Beyens van OVSG (Leerkracht Leeskracht). Je verneemt ook hoe bibliotheken samenwerken met onderwijs via een Vlaamse en een Nederlandse getuigenis. De locatie is bijzonder: in het Onderwijsmuseum in Dordrecht vindt een tentoonstelling plaats over lezen en leesplezier. >> Schrijf je nu in

02/9 Samen van start

De schoolpoorten zijn opengezwaaid, de leerlingen zijn present. Onze besturen, directies en teams van basis- en secundair onderwijs, deeltijds kunst- of volwassenenonderwijs of van CLB’s, maken opnieuw elke dag werk van sterk onderwijs. Het is hun goesting en inzet die alle collega’s van OVSG inspireert en drijft. Samen bouwen we aan het onderwijs van vandaag en van de toekomst. Alle succes in het nieuwe schooljaar!

27/8 Een week voor de schoolstart: directies worstelen met lerarentekort

Uit een steekproef bij directies basisonderwijs door OVSG blijkt dat een week voor het schooljaar start 37% van de 181 respondenten nog niet alle vacatures heeft ingevuld. Nieuw is dat directies voor onprettige verrassingen komen te staan. Terwijl ze voor de zomer dachten dat hun team compleet was, traden er in de vakantie toch nog wissels op in 31% van de bevraagde scholen. Het maakt de personeelspuzzel voor onze directies loodzwaar.

19/8 Infosessies basisonderwijs: klaar voor het nieuwe schooljaar

Schoolbesturen en directies kunnen eind augustus juridische infosessies voor gewoon en buitengewoon basisonderwijs bijwonen in Huis Madou in Brussel. De sessies worden per regio georganiseerd, wat de kans biedt om met elkaar te netwerken bij een broodje. Vragen? jur.bao@ovsg.be. Voor West-Vlaanderen op 24 augustus, 9.30 - 12 uur Voor Oost-Vlaanderen op 24 augustus, 13.30 - 16 uur Voor Limburg op 26 augustus, 9.30 - 12 uur Voor Antwerpen-Oost op 26 augustus, 13.30 - 16 uur Voor Vlaams-Brabant op 29 augustus, 9.30 - 12 uur

15/7 OVSG kantoren gesloten tot en met maandag 15/8

Een fijne vakantie aan alle schoolteams, directies en besturen! De kantoren van OVSG sluiten op vrijdag 15 juli. Daarna staan we terug voor jullie paraat vanaf dinsdag 16 augustus.

Eerstvolgende nascholingen

    Blijf op de hoogte

    e-zine voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs