Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

 

Nieuws

02/7 Nieuwe voorzitter voor OVSG

Op de algemene vergadering van OVSG werden de leden van ons bestuursorgaan bekendgemaakt. Negen van de bestuurders zijn nieuw, de anderen zetten hun engagement voort. Vandaag werd ook de nieuwe voorzitter aangeduid: Loes Vandromme, schepen van Poperinge. Loes is pedagoog van opleiding en stond ooit zelf voor de klas. Ze is niet alleen schepen maar ook Vlaams parlementslid. De nieuwe ondervoorzitter wordt op een later tijdstip aangeduid.

19/6 TALIS-onderzoek inspireert om te blijven inzetten op begeleiding en nascholing

Het TALIS-onderzoek (2018) dat vandaag wordt bekendgemaakt, biedt een waardevolle blik op onze scholen als werkomgeving van leraren en schoolleiders. Een opvallend knelpunt in alle deelnemende landen is de toename van gedragsproblemen bij leerlingen. Ook de pedagogische begeleiding van OVSG krijgt heel wat vragen en begeleidt schoolteams hierbij. Patriek Delbaere, algemeen directeur OVSG: “Via onze trajecten van nascholing en begeleiding merken we dat we goede resultaten boeken om scholen te helpen omgaan met moeilijk gedrag. Het is dus belangrijk om hierin te blijven investeren.” Lees onze eerste reactie en het interview in Imago juni over een geslaagd traject rond gedrag.

17/6 OVSG-toets gaat digitaal

Zo’n 29 400 leerlingen van de zesde klas van 940 scholen starten met de OVSG-toets. Alweer een record deelname. Een pilootgroep van 19 scholen neemt voor het eerst een aantal toetsen digitaal af. Deze editie biedt ook nog meer nieuws. Op 24 juni zullen alle leerlingenresultaten verwerkt zijn en kunnen scholen hun resultaten opvragen en zich vergelijken met andere scholen. Scholen krijgen ook analyse-instrumenten om hun resultaten binnen het team te bespreken. Een mooie opstap naar kwaliteitszorg.

13/6 Jaarverslag 2017-2018

Even terugblikken op een druk jaar met tal van beleidsdossiers, de voorbereidingen van een verhuizing, dienstverlening, nascholing en begeleiding … Doorblader ons jaarverslag waarin we in vogelvlucht weergeven wat we doen voor onze 262 leden en 30 geaffilieerde leden.

24/5 Secundaire scholen starten met gemeenschappelijke leerplannen officieel onderwijs

Op 1 september start de vernieuwde eerste graad van het secundair onderwijs. Ook nieuw is dat de onderwijsverstrekkers van het openbaar onderwijs voor het eerst samen leerplannen ontwikkelen. Scholen van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, van het provinciaal onderwijs en van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs zullen dus vanaf volgend schooljaar werken met als basis de leerplannen voor het officieel onderwijs.

17/5 Memorandum: gemeenschappelijke bekommernissen werknemers en werkgevers in onderwijs

Op 13 mei trokken vertegenwoordigers van het gemeenschappelijk vakbondsfront langs politici en onderwijsverstrekkers om hun memorandum voor te stellen. Onder de titel ‘professionals verdienen waardering en respect’ bundelen ze 9 aandachtspunten. Verschillende daarvan zijn ook de gedeelde zorg van OVSG, zoals blijkt uit ons memorandum ‘School, gemeente, wereld’. Denk maar aan tijd om te kunnen focussen op de kernopdracht van onderwijs. Patriek Delbaere nam voor OVSG het memorandum in ontvangst. “Leraren willen in de eerste instantie lesgeven, daar is OVSG het mee eens. Geef aan scholen die ook functioneren als organisaties de nodige middelen voor secundaire processen zoals het voeren van een personeels- en organisatiebeleid.”

09/5 Hoe subsidieer ik mijn schoolgebouw?

Investeren in een schoolgebouw is investeren in de toekomst. Want een school is veel meer dan een reeks lokalen, het is vaak een ontmoetingsplaats voor de buurt of wijk. Daarom organiseerde OVSG een studiedag in samenwerking met Belfius en AGODI. De aanwezigen kwamen alles te weten over subsidieprocedures, het verloop van een dossier, duurzaamheid, efficiëntiewinst, ... De mooie projecten en getuigenissen uit de praktijk van Gent, Dessel en Sint-Agatha-Berchem inspireerden de aanwezigen om in hun eigen gemeente zelf een bouw- of renovatieproject op te starten of verder uit te werken. Ten slotte werd ook het gloednieuwe boek Hoe subsidieer ik mijn schoolgebouw (uitgeverij Politeia) voorgesteld. Dat is geschreven op maat van steden en gemeenten en het bundelt de expertise van 20 jaar dienstverlening op het vlak van scholenbouw. Studiedag gemist? Dan kun je nog altijd het boek bij Politeia bestellen!

26/4 Inspiratiedagen Route DKO in mei

Bijna één schooljaar zijn academieteams aan de slag met het nieuwe decreet. Het netoverschrijdende nascholingsproject Route DKO organiseert drie inspiratiedagen (telkens van 9 tot 15 uur) op drie locaties om ervaringen en inspiratie te delen. Directeurs en leraren zijn welkom op 3 mei in Berchem, op 6 mei in Genk en op 20 mei in Roeselare. Deelname is gratis, maar inschrijven via de link onder de locatie is verplicht. Bekijk hier het programma met de sprekers en workshops.

05/4 Peilingen Nederlands bevestigen belang van acties pedagogische begeleiding

De Peiling Nederlands voor taal in basisonderwijs toont aan dat de resultaten voor lezen en luisteren goed blijven, maar gedaald zijn ten opzichte van een vorige peiling in 2013. Onze pedagogische begeleiding zette ondertussen heel wat acties op het getouw. Lees hier hoe we dat aanpakken.

02/4 Een vliegende start voor je school

Kreeg je onze gloednieuwe brochure Advies, vorming en service al op je school? Je kunt ze online doorbladeren en ons aanbod voor professionalisering ontdekken. Professionalisering en onderwijskwaliteit zijn nauw met elkaar verbonden: voortdurend leren en ontwikkelen is de hoeksteen van actueel en kwaliteitsvol onderwijs. Een troef van onze vormingen is dat onze begeleiding er naadloos op aansluit. Getuigenissen en beeldverslagen maken duidelijk wat professionalisering voor jou en je team kan betekenen. Je kunt je aanvraag doen vanaf 23 april op www.ovsg.be/nascholing.

Eerstvolgende nascholingen

    Blijf op de hoogte

    e-zine voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs