Hoe neem je de OVSG-toets af?

Vanaf 18 december 2023 kan je inschrijven voor de OVSG-toets. Daarna krijg je onmiddellijk toegang tot de toetsensite, het online platform met alle toetsen en bijhorende materialen. De OVSG-toets bestaat uit praktische proeven en pen-en papiertoetsen. De pen-en papiertoetsen worden deels digitaal afgenomen.

Praktische proeven

Elk jaar bieden we standaard een verkeersproef (fietsexamen), een proef lichamelijke opvoeding, een proef Frans spreken en een proef Frans mondelinge interactie aan. Daarnaast maken we (geïntegreerde) praktische proeven waarin verschillende leergebieden en domeinen aan bod komen. Voor de toets 2024 zijn dat de geïntegreerde praktische proef wetenschappen en techniek – wiskunde meten – Nederlands spreken en de geïntegreerde praktische proef muzische vorming en ICT.

Meteen na je bestelling krijg je toegang tot de verkeersproef, de proef LO en de geïntegreerde proeven. Na de Paasvakantie komen de praktische proeven Frans online. Elke proef bevat duidelijke instructies, richtlijnen rond de evaluatie en ondersteunende materialen.

Praktische proef muvo

Pen-en papiertoetsen

De pen-en papiertoetsen bevragen de leergebieden wiskunde, Nederlands, Frans, mens en maatschappij/​ik en de wereld en wetenschappen en techniek.

Vier van deze toetsen nemen de leerlingen digitaal af. In 2024 gaat het om Frans lezen, Nederlands lezen, mens en maatschappij/​ik en de wereld: tijd en wiskunde meten.

Het toetsenpakket wordt de laatste week van mei geleverd in de scholen en bestaat uit:

  • de werkbundels met alle toetsen (behalve de digitale toetsen)
  • een bronnenboek dat als naslagwerk dient voor sommige vragen in de toetsen
  • een instructie-en correctiebundel voor de leraren met de correctiesleutel, de bevraagde leerplandoelen en eindtermen en de puntenverdeling

De afname van de toetsen wordt gespreid over drie weken in juni. Om het dataverkeer van de digitaal afname te beheersen, maken we een spreidingsschema met tijdsblokken per provincie. Voor de pen-en papiertoetsen voorzien we een vrijblijvende programmatie. Op basis daarvan bepaalt de klassenraad de planning van de toetsen.

Bekijk de planning voor dit schooljaar
  • Instructiebundel
  • Werkbundel
  • Bronnenboek

Heb je een vraag?

Anita Kaufmann
02 506 50 03
Anita Kaufmann

Meer over dit onderwerp

OVSG toets GBS Welle
05/06/2023

Democratisch burgerschap centraal in OVSG-toets

Tussen 5 en 24 juni leggen dit jaar 27 488 leerlingen uit de zesde klas van het basisonderwijs de OVSG-toets af. Dankzij het thema​‘Jouw gemeente’ maken kin…

Lees meer

Verdiep je verder

Zoek je het algemene contact van een dienst?

Ga naar de contactpagina