Hier kan je inloggen voor het extranet en lerarenplatform DKO.

Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

Zoek je attesten of lesmateriaal van een opleiding? Ga naar Mijn OVSG
Problemen? Stuur een mailtje naar nascholing@ovsg.be

Inloggen voor de OVSG-toets kan via de puntenmodule.

 

Coronamaatregelen in dko verfijnd

woensdag 19 mei 2021

Tot 30 juni 2021 code rood aanhouden in het deeltijds kunstonderwijs terwijl vanaf 9 juni zowat alle buitenschoolse activiteiten terug opstarten, was onhoudbaar. Daarom voerde de overheid recent in de coronamaatregelen voor het dko een aantal verfijningen door wat betreft de buitenactiviteiten. Vanaf 24 mei 2021 worden ook de maatregelen indoor versoepeld. Nu er in de brede maatschappij tal van versoepelingen aan de gang zijn, kreeg geen enkele directeur het nog uitgelegd aan leerlingen en ouders waarom de academies - die al de hele coronatijd de beste leerlingen van de klas zijn - zoveel strenger werden behandeld. OVSG en de directeurenverenigingen DKO zetten druk op de ketel, met succes.

Na een verwarrende communicatie over de combinatie van buitenschoolse activiteiten is het nu duidelijk dat leerlingen die naar de academie komen daarnaast ook andere activiteiten mogen opnemen (sport, jeugdbeweging, …).

Er blijft indoor een onderscheid tussen statische en dynamische activiteiten.

Voor statische activiteiten (leerlingen zitten of staan op een vaste plek in het lokaal) en examens wordt de maximale groepsgrootte van 4 leerlingen per lokaal verlaten. Je moet wel 1,5 meter afstand houden maar je kan die afstand halveren als je beschermingsmateriaal zoals een plexischerm gebruikt. De regels over het dragen van een mondmasker blijven voor de -12-jarigen ongewijzigd (zie veelgestelde vragen dko). Leerlingen ouder dan 12 jaar dragen binnen altijd een mondmasker behalve bv. bij het bespelen van een blaasinstrument. In dit geval moet er 3 meter afstand zijn.

Voor dynamische activiteiten (leerlingen bewegen intensief door het lokaal of verplaatsen veel lucht via de mond) blijven de huidige maatregelen van kracht: bij -12-jarigen (leerlingen uit het basisonderwijs) blijft het maximum 10 leerlingen en zoveel als mogelijk in open lucht, bij oudere leerlingen is enkel één-op-één-les mogelijk.

Bij gemengde groepen (- 12 en + 12- jarigen samen) moet elke leerling zich aan de maatregelen voor zijn leeftijdsgroep houden.

Wat bij examens?

Bij het afnemen van examens indoor wordt in bepaalde gevallen het aflaten van het mondmasker toegelaten voor de duur van het examen (zie veelgestelde vragen dko). Publiek is niet welkom, behalve bij de individuele examens waar één persoon uit dezelfde gezinsbubbel is toegelaten. De leerkracht mag enkel het examen van de eigen leerling bijwonen.

Meer over dit alles lees je in de communicatie van de overheid van 18 mei 2021 en in de veelgestelde vragen dko.

Eerstvolgende nascholingen

    Blijf op de hoogte

    e-zine voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs