25/04/2024

Minimumdoelen basisonderwijs uitgesteld

Deze week maakte minister Weyts bekend dat de ontwikkelcommissies de nieuwe minimumdoelen basisonderwijs nog moeten aanpassen. Ondertussen blijkt hoe langer hoe meer dat deze naar de volgende Vlaamse regering worden doorgeschoven. OVSG betreurt dat het proces zo vertraging oploopt. 

GBS Welle kinderen klas© Ann Snauwaert
GBS Welle

Walentina Cools: Net voor de eindmeet de minimumdoelen basisonderwijs niet opleveren, is een gemiste kans. OVSG heeft samen met alle onderwijsverstrekkers en experten hard gewerkt om ze dit schooljaar af te werken. Het is ook perfect haalbaar om de opmerkingen van de valideringscommissie nog te verwerken. Daar zijn we al mee bezig geweest. De huidige eindtermen dateren van 1997, dat was een heel andere tijd op zo veel vlakken. Vernieuwing is echt wel nodig voor kwaliteitsvol en actueel basisonderwijs.”

Net omdat die vernieuwing broodnodig is, heeft OVSG ondertussen het nieuwe leerplan Leer Lokaal voor het basisonderwijs. Dat wordt verder geïmplementeerd in de scholen. Het sluit immers aan bij de Europese sleutelcompetenties en is daardoor actueel.