Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar info@ovsg.be

 

Een meespelende leerkracht: de kracht van meespelen en kinderspel in de kleuterklas

Je klas is een rijke leeromgeving waar kleuters kunnen leren in speelhoeken. Je wilt graag extra inzetten op leerkansen, speelt in op hun bezigheden en helpt hen zo een stapje verder in hun ontwikkeling. Meespelen met je kleuters is hiervoor een krachtige werkvorm. Maar dat klinkt makkelijker dan het is!

Lees meer

Alleen is maar alleen! Samenwerkend aan de slag met co-teaching

Vaak heb je als leraar het gevoel er alleen voor te staan en toch blijven we kiezen voor klassen met één leraar.

Lees meer

Coaching voor zorgleraren: oefening baart kunst! Traject 2

Ja, zorgleraar: deze sessie helpt jou om anderen verder te helpen! We oefenen op reële probleemsituaties uit de klas en school. Ontwikkel je coaching skills om je collega’s te ondersteunen bij hun vragen.

Lees meer

Tweedaags Seminarie: Het volwassenenonderwijs in Wallonië

Tijdens de tweedaagse voor directies en middenkader maken we kennis met het volwassenenonderwijs in Wallonië. We bezoeken maar liefst zes verschillende organisaties in de buurt van Dinant en Namen. 

Lees meer

Van leerplan naar lespraktijk

Een leerplan omschrijft de doelen voor het leeraanbod in de academies en vormt de basis voor de leerprogramma’s en lessen. Deze vorming helpt jouw team om het leerplan om te zetten naar de lespraktijk. We zetten je concreet op weg, presenteren verschillende flexibele modellen en schetsen toepassingsmogelijkheden die je als uitgangspunt kunt hanteren.

Lees meer

Waarborgcoaches: Coaching verdieping

'Smaak te pakken van coaching en zin in meer? 

Speciaal voor de prewaarborgers een extra verdiepingsmoment met veel praktische oefeningen op het vragen stellen en de juiste luisterhouding. 

Lees meer

Coaching voor zorgleraren: Basismodule (extra sessie)

Als zorgcoördinator krijg je de meest uiteenlopende vragen maar het is niet altijd mogelijk of wenselijk om een pasklaar antwoord of oplossing te bieden. Vaak zijn het complexe problemen uit een heel specifieke context waardoor het antwoord of de oplossing die er wordt gegeven niet altijd het gewenste effect heeft.

Lees meer

Scratch, visueel programmeren voor de 1ste graad A- en B-stroom

Scratch is een gratis grafische programmeeromgeving. Grafisch omdat je niet typt maar erg visueel met blokjes sleept, programmeren omdat de stapels blokjes een code vormen waar je computer naar luistert. Scratch is speciaal ontworpen voor 8- tot 14-jarigen, maar wordt gebruikt door mensen van alle leeftijden. Scratch helpt jonge mensen creatief te leren denken, systematisch te redeneren en samen te leren werken. Kennis en ervaring met een programmeertaal is niet noodzakelijk.

Lees meer

Sociale media op school: een mediawijs beleid

In deze workshop bieden we de nodige handvaten om te werken aan een sociaal mediawijs beleid op maat van jouw school. Hoe gaan leerlingen, leerkrachten en de school als organisatie best om met sociale media. Er wordt een ovsg-leerlijn ‘Sociale Media’ voor leerlingen voorgesteld.

Lees meer

Actieve digitale werkvormen voor in de klas

Tijdens deze nascholing worden verschillende gratis gebruiksvriendelijke digitale toepassingen verkend, die als een actieve werkvorm kunnen ingezet worden in de klas. Deze instrumenten kunnen on-line gebruikt worden op een pc of laptop of als app op een android of iOS-tablet of smartphone.

Lees meer

Eerstvolgende nascholingen

    Blijf op de hoogte

    e-zine voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs