11/02/2023

Lichte, hypermoderne academie voor Borsbeek

De Dag van de Academies werd dit jaar feestelijk ingezet in Borsbeek, waar Ben Weyts meteen ook het nieuwe gebouw plechtig kwam openen. De nieuwe academie illustreert volgens de minister het succes van deeltijds kunstonderwijs. 

Ben Weyts in Academi A Borsbeek

Begin 2023 konden de 450 leerlingen en hun leraren van de academie voor Beeldende Kunst van Borsbeek verhuizen van een aftandse hangar naar een licht, nieuw gebouw op de site van Fort 3. Rond een centrale patio die als tentoonstellingsruimte kan dienen, bevinden zich de ateliers. Het gebouw beantwoordt aan alle actuele noden. Zelfs met de lichtinval is rekening gehouden en voor de lawaaierige beeldhouwateliers zijn er geluiddichte deuren. 

Op de Dag van de Academies werd het gebouw feestelijk geopend in aanwezigheid van minister Ben Weyts, schrijver en acteur Dimitri Leue, de lokale schepenen en directeur Christoph Meul. Het bestuur van Borsbeek investeert in zijn kunstonderwijs dat in 1961 van start ging met 23 leerlingen onder de vleugels van beeldhouwer Antoon Luyckx. De bouwwerken verliepen vlot: in oktober 2021 gingen de spaden in de grond en vlak na de kerstvakantie konden de eerste lessen al doorgaan in de nieuwbouw. De oude gebouwen van de academie worden nu gerenoveerd om onderdak te geven aan Borsbeekse verenigingen. Zo wordt de site op Fort 3 een leer-, ontmoetings- en ontspanningsplaats voor jong en oud.