Kunstkuur is een project waarbij academies bijkomende middelen kunnen ontvangen om lokaal samen te werken met scholen voor basisonderwijs, secundair of hoger onderwijs. Met deze lokale samenwerkingsinitiatieven willen we het cultureel bewustzijn en de culturele expressie van de deelnemende leerlingen versterken, een duurzaam delend netwerk tussen de betrokken leerkrachten tot stand brengen voor het organiseren van culturele leeractiviteiten en leerlingen naar het deeltijds kunstonderwijs leiden.
Deze informatie is enkel beschikbaar voor OVSG-leden. Meld je aan om dit te raadplegen. Meer over je OVSG-account vind je hier.
Meld je aanEen schoolbestuur kan na vakbondsonderhandeling beslissen om een of meerdere van zo’n samenwerkingsprojecten met basis-, secundair- of hoger onderwijs aan te vragen.
Voor de concrete start van het initiatief sluiten de betrokken schoolbesturen ook een samenwerkingsovereenkomst met elkaar af voor drie schooljaren.
Als je een project wil starten, dien je je dossier ten laatst op 15 februari online in voor de website van Cultuurkuur. Zowel de academie als de school/instelling moeten de aanvraag ondertekenen. De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) adviseert hierna je dossier. Na het advies van de Vlor beoordelen 2 medewerkers van het departement onderwijs, 1 afgevaardigde van de Vlor en 2 experten uit de onderwijs- of socioculturele sector de aanvraag. Zij houden bij deze beoordeling rekening met het advies van de Vlor. Je dossier wordt samen met de verschillende adviezen aan de minister bezorgd, die ten laatste op 15 mei een beslissing neemt. Beide partners worden via mail op de hoogte gesteld van de beslissing. Een goedgekeurd project start op 1 september van het daaropvolgende schooljaar.
Wanneer het project stopt, moet je dit melden via deeltijdskunstonderwijs.agodi@vlaanderen.be.
Je kan jaarlijks vragen om je project op- of neer te schalen. Hiervoor stuur je voor 15 februari een gemotiveerde aanvraag naar kunstkuur@ond.vlaanderen.be.
Voor je je project indient, leest OVSG graag je aanvraagdossier door. Onze medewerker is niet rechtstreeks betrokken bij het opstellen van het dossier en kan vanuit zijn ‘externe bril’ beter beoordelen of de speerpunten die je beschrijft in het dossier voldoende duidelijk zijn en in het oog springen. Onze feedback kan je helpen om de kwaliteit van je dossier te verhogen, maar is natuurlijk geen garantie op een gunstig advies.
Stuur ons tijdig je dossier door (ten laatste 15 januari), zodat we het grondig kunnen bekijken. Zo is er nog voldoende ruimte om, indien nodig, met jou in gesprek te gaan en je dossier nog wat aan te passen.
Wil je ons vroeger betrekken bij je aanvraag? Neem dan zeker contact met je OVSG-Anker voor ondersteuning in het opmaaktraject.
Je online aanvraag bevat de volgende elementen:
Maak de criteria waarop je beoordeeld wordt voldoende zichtbaar. De online aanvraag maakt het niet mogelijk om te werken met afbeeldingen, bijlages of opgemaakte teksten. Alles moet duidelijk zijn in een gebalde tekst.
Naast de inhoudelijke criteria, zijn er ook nog 3 meetbare criteria.
Op het eindcijfer van de jury wordt de SES/GOK indicator verrekend (het percentueel aandeel van de leerlingen die beantwoorden aan de leerlingkenmerken) Je vindt deze data op dataloep.
Aanvragen van partners die in het verleden al goedgekeurde samenwerkingen hadden, worden gepenaliseerd met 2 punten.
Hierop heb je als aanvrager geen invloed.