28/03/2023

Academie en Cultuurcentrum Grimbergen versterken elkaar

Onder het motto een plus een is drie’ werken de academie en het cultuurcentrum in Grimbergen intensief samen. Een kruisbestuiving waar iedereen beter van wordt. En de ambities reiken verder want aan plannen voor de toekomst ontbreekt het niet.

Academie en Cultuurcentrum Grimbergen
Bart Stevens, directeur van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, en Wim Meert, directeur van het Cultuurcentrum in Grimbergen.

De infrastructuur van het cultuurcentrum was altijd al gratis beschikbaar voor onze academie. Drie keer per jaar doen we hier een opvoering of concert, waarbij de technici van het centrum ons ook ondersteunen”, vertelt Bart Stevens, directeur van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Grimbergen. Heel fijn natuurlijk, maar het mocht wel iets meer zijn. En zo ontstond het idee van de Academiepas. 

Vijf euro voor vijf voorstellingen

Naast hun inschrijvingsgeld betalen de leerlingen van de academie nog vijf euro. Voor dit bedrag kunnen ze vijf voorstellingen per jaar bijwonen in het cultuurcentrum. Het heeft geen zin om altijd in ons klaslokaal te blijven terwijl even verderop heel leuke voorstellingen zijn waar onze leerlingen iets kunnen bijleren”, vertelt Bart. Hij illustreert met een voorbeeld: Wanneer een strijkkwartet optreedt, moeten leerlingen in de academie voor het vak Muzikale en Culturele Vorming (MCV) opzoekwerk doen, ze gaan dan naar de voorstelling en maken hierover achteraf een verslag. Leerlingen nemen vaak hun ouders of vrienden mee, dus het cultuurcentrum heeft extra publiek. De kans is groot dat deze mensen later nog terugkeren.” 

Wij zijn een cultuurcentrum dat sterk inzet op klassieke muziek, jazz, dans en beeldende kunst”, vertelt Wim Meert, directeur van het Cultuurcentrum. Daarom is de link met een academie cruciaal. We hebben het geluk dat Grimbergen een grote academie heeft met een afdeling Jazz-Pop-Rock, waar professionele muzikanten lesgeven. Zij spelen in op ons programma, bijvoorbeeld door artiesten die bij ons komen uit te nodigen voor een workshop of lezing. Soms treden leerkrachten van de academie op in het cultuurcentrum, en komen leerlingen hun eigen leerkrachten op het podium bekijken.” 

Dromen voor de toekomst

Dat Wim en Bart ambitieus zijn, blijk uit hun dromen voor de toekomst. We zouden de academie graag in het cultuurcentrum integreren. Zo creëer je een groot cultuurhuis, met een deel beleving van kunst en een deel creatie en beoefening van kunst. In andere gemeentes is dit vandaag al het geval”, vertelt Bart. We hopen ook een link te maken met het centrum voor volwassenenonderwijs”, vult Wim aan. Zij bereiken veel nieuwkomers die Nederlandse les volgen en ze geven vandaag al enkele lessen in het cultuurcentrum. We zouden deze mensen graag meer meetrekken in kunstbeleving, ook al is dat niet altijd eenvoudig.” 

De twee dromen hangen samen”, concludeert Bart. Als je iets ziet, verlaagt de drempel. Dit jaar hebben we een cultuurband opgericht met studenten uit het CVO. Dat was geen groot succes, maar dat was de oprichting van de afdeling Jazz-Pop-Rock in de academie in het eerste jaar ook niet. Toen hadden we maar één leerling, vandaag hebben we een van de grootste afdelingen in Vlaanderen. Het is onze plicht om er te zijn voor de hele samenleving. We geven dus niet op!” 

Dit artikel verscheen in Imago, tijdschrift voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs, maart 2023.