Kleuteronderwijs Lager onderwijs

Op weg naar executief functioneren (basis)

Het maken en uitvoeren van plannen, het organiseren van werkmateriaal, het controleren van de eigen emoties, het onthouden van een opdracht, … zijn vaardigheden die wij verwachten van de leerlingen in de klas.

De executieve functies zorgen voor het ontwikkelen van deze vaardigheden, die de basis vormen van een goede leer-en werkhouding.

Tijdens deze vorming maak je kennis met de executieve functies en krijg je onmisbare handvaten mee ze te versterken in jouw klas.

Over de opleiding

Bas (5j.), is altijd furieus als hij verliest bij het spel, Liene (9j.) heeft nooit de opdracht begrepen, de mappen van Jo (10j.) zijn niet om aan te zien; alle bladen zitten door elkaar, Clara (12j.) kan haar schoolwerk niet inplannen waardoor ze taken te laat af heeft, …

Om in het dagelijks leven vlot en doelgericht te functioneren, moet je jouw gedrag, je gedachten en je emoties leren sturen. Daarvoor zorgen de executieve functies.

Deze functies ontwikkelen zich vanzelf doorheen de jaren. Daarnaast is het belangrijk om deze functies van buitenaf extra te stimuleren. Hierin liggen mooie kansen voor de leerkracht.

Door minder goed ontwikkelde executieve functies kan een kind in de problemen komen, niet enkel op school maar ook later op het werk en in zijn/​haar sociale leven. De executieve functies hebben dus een grote invloed op de schoolse vaardigheden, de socio-emotionele ontwikkeling en later op het behalen van succes.

In deze basisvorming maak je kennis met de verschillende executieve functies, je leert hoe die te observeren in de klas en hoe die te verder te versterken.

Voor wie

Schoolteams

  • Het kleuterteam apart
  • Het lagere schoolteam apart
  • Beide teams samen

Programma

In deze vormingssessies maak je kennis met de executieve functies en krijg je enkele praktische handvaten over hoe je de ontwikkeling ervan op een eenvoudige manier stimuleert in de klas en op school.

Tijdens deze sessie leer je:

  • De executieve functies leren kennen;
  • Op welke leeftijd welke executieve functie spontaan tot ontwikkeling komt en vanaf die leeftijd extra gestimuleerd kan worden;
  • Dat executieve functies te trainen zijn en je ze op elke leeftijd (kleuter, kind) kan verbeteren en versterken.

In de verdiepingssessie die hierop volgt, staan we stil bij ons eigen executief functioneren en bieden we nog meer handvaten naar de praktijk toe.

Prijsinformatie

De gefactureerde prijs is de prijs berekend op basis van het aantal effectieve deelnemers tijdens de sessie en kan verschillen van de prijs bij aanvraag. De deelnemersregistratie gebeurt door middel van het scannen van een QR-code door de aanwezige deelnemers en wordt gecontroleerd door de lesgever.

Prijs voor leden Prijs voor niet-leden Sessietijd Cursuscode
Team tot en met 20 deelnemers 645 euro 709,5 euro 3 uur BEXE B1
Vanaf de 21ste deelnemer 30 euro per extra deelnemer 33 euro per extra deelnemer 3 uur BEXE B1

Inschrijven

Er is nog beperkte beschikbaarheid voor het inplannen van teamvormingen. Stuur jouw aanvraag zeker door voor eind september 2024. Na jouw aanvraag nemen wij contact op om te bekijken wat nog mogelijk is.

Vraag je teamvorming nu aan voor 2024-2025!

Praktisch

Teamvorming
Bij jou op school tijdens een pedagogische studiedag

Heb je een vraag?

Greet Guldemont
02 506 50 99

Verdiep je verder