24/06/2020

Transparantie over normale’ 1 september: de leerling centraal

Vandaag werden de voorstellen voor de start van schooljaar 20-21 in alle onderwijsniveaus definitief goedgekeurd. In het overleg met de minister, GEES en de onderwijspartners gisteren lagen een reeks voorstellen op tafel. Daarover kon OVSG feedback vragen aan focusgroepen van bestuurders en directies. Zo konden we vanmorgen nog enkele voorstellen beter laten aansluiten bij de praktijk.

Patriek Delbaere, algemeen directeur OVSG: Ook al hebben we veel geleerd uit het e-leren en er hard aan gewerkt, de beste plek om samen te leren is de school of de academie. Dat vinden besturen, directies en schoolteams, ouders én leerlingen. We zijn dan ook tevreden dat de plannen voor september leren op school maximaal toelaten. Het is goed dat onze scholen en academies voor de vakantie weten waar ze aan toe zijn. De kleurcodes groen, geel, oranje en rood maken voor iedereen duidelijk hoe het virus evolueert en hoe we onze schoolorganisatie daaraan aanpassen. Ook onze OVSG-academies zijn tevreden met het evenwichtige voorstel. Zij kunnen opengaan op 1 september en volgen in grote mate de richtlijnen voor het basis- en secundair onderwijs. De academies vragen verder dat voor hun werking dezelfde richtlijnen gelden als in de amateurkunsten.”

Welke elementen werden bijgesteld of verduidelijkt op vraag van OVSG?

  • Basisonderwijs: de scholen kunnen gewoon terug lesgeven met de klassieke klassamenstelling. Enkel bij fase oranje en rood wordt nog gewerkt met klasbubbels’ en dat uitsluitend voor het nuttigen van de maaltijd.
  • Secundair onderwijs: besturen en directies van OVSG pleitten voor vijf dagen les bij code geel, maar dat werd niet goedgekeurd. Het blijft dus bij vier dagen contactonderwijs in code geel, en 1 dag afstandsonderwijs, liefst op woensdag. In fase oranje en rood kan maximaal de helft van de leerlingen tegelijk aanwezig zijn op school. Elke leerling krijgt wel contactonderwijs, bij voorkeur in halve klassen.
  • Deeltijds kunstonderwijs: op onze vraag wordt de groepsgrootte bij 12- tot 18-jarigen bij code oranje verhoogd van 10 naar 14 leerlingen.
  • Voor het leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs wordt versterkt ingezet op de bescherming van de begeleider en de chauffeur maar de volledige capaciteit van de bus kan worden gebruikt. Dit moet nog worden afgestemd met De Lijn.
  • Voor het volwassenenonderwijs volgt nog verder overleg over code oranje en rood.