28/10/2020

CLB’s blij met verlenging herfstvakantie

We roepen iedereen op om zich ook tijdens de verlengde herfstvakantie strikt aan de maatregelen te houden en het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken.

De voorbije twee maanden leverden CLB’s en scholen grote inspanningen om het voor leerlingen en leerkrachten mogelijk te maken zo veilig mogelijk op school les te volgen. Met resultaat, want de curves van het aantal besmettingen met het SARS-CoV-2-virus bleven lange tijd minder steil stijgen dan in de rest van de maatschappij. De nieuwste cijfers bevestigen wat de CLB-medewerkers aan de alsmaar toenemende werkdruk voelen: stilaan vindt het virus ook zijn weg naar de school. De CLB’s zijn blij met de keuze die werd gemaakt om de herfstvakantie met twee dagen te verlengen. Dit geeft onze COVID-teams een noodzakelijke rustpauze zodat ze ook de komende maanden paraat blijven.

Contactonderzoek binnen de schoolcontext

CLB-teams in heel Vlaanderen en Brussel ondersteunden scholen en leerlingen de afgelopen maanden in het omgaan met de coronacrisis. Risicoanalyses werden opgesteld, CLB nam het contactonderzoek van leerlingen en leerkrachten op zich en registreerde de positieve gevallen, er waren de talrijke vragen van bezorgde ouders, leerlingen en leerkrachten … Inspanningen die 7 dagen op 7 werden geleverd, van s ochtends vroeg tot vaak s avonds laat. Met succes, want de cijfers toonden lang duidelijk aan dat scholen effectief veilige omgevingen zijn als de maatregelen nauwgezet worden gevolgd. Dat wordt ook bevestigd door de virologen.

Jammer genoeg volgen de besmettingscijfers de laatste weken de stijgende curves in de rest van de maatschappij. De druk die dit met zich meebrengt op scholen, leerkrachten en leerlingenbegeleiders is de afgelopen weken mee gegroeid. De verlenging van de herfstvakantie is ook voor de CLB-medewerkers een gelegenheid om even op adem te komen.

Het CLB blijft bereikbaar

De CLB’s blijven tijdens de herfstvakantie beschikbaar tijdens de normale kantooruren. Vanaf dinsdag 3 november laten we het werk in het weekend en na de uren even los, tot de scholen terug open gaan op 12 november. De COVID-teams krijgen daardoor de kans om even rust te nemen, zodat ze weer klaarstaan wanneer de scholen opnieuw opengaan. De CLB’s blijven bereikbaar voor vragen van leerlingen en ouders. Ook CLBch@t staat klaar voor vragen van leerlingen en ouders. De openingsuren van de CLBch@t worden tijdens de verlengde herfstvakantie uitgebreid.

De ISC dankt uitdrukkelijk alle CLB-teams voor de volgehouden inspanningen. We hopen dat de herfstvakantie hen wel een welverdiende pauze brengt.

Meer info? Een gesprek?

De internettensamenwerkingscel of ISC is een informeel overleg van vertegenwoordigers van de centrumnetten en -koepels van de centra voor leerlingenbegeleiding. De ISC overlegt over actuele beleidsontwikkelingen die de CLB-sector beïnvloeden en neemt sectorale standpunten in. De ISC is ook het aanspreekpunt voor externe partners en legt ook zelf contacten met andere partners uit de onderwijs-, welzijns- en gezondheidssector.