Werken met Dataloep

Dataloep is een verzameling van interactieve toepassingen waarmee je op een eenvoudige manier cijfers over het onderwijs in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan opzoeken, weergeven en vergelijken.

Deze informatie is enkel beschikbaar voor OVSG-leden. Meld je aan om dit te raadplegen. Meer over je OVSG-account vind je hier.

Meld je aan

Dataloep vernieuwt

Dataloep kreeg een nieuw jasje. Veel blijft hetzelfde, het ziet er alleen een beetje anders uit. 

De nieuwigheden op een rij:

Voorlopige cijfers

De inschrijvingsaantallen krijg je voortaan nog voor ze volledig geverifieerd zijn: 

  • Voor het basis- en secundair onderwijs zie je de cijfers van teldatum 1 oktober al in de loop van het schooljaar. Na afloop van het schooljaar worden de geverifieerde, officiële cijfers geteld op teldatum 1 februari toegevoegd.
  • Voor het hoger onderwijs krijg je voortaan ook de voorlopige cijfers op teldatum 31 oktober bij het begin van het academiejaar aangeboden, naast de gegevens van het einde van het academiejaar.
  • Voor het volwassenenonderwijs zijn vanaf het najaar 2023 voorlopige cijfers van een lopend schooljaar beschikbaar. 

Cijfers op instellingsniveau

Inschrijvingsaantallen en leerlingenkenmerken tot op het niveau van de school, centrum of academie kon je al downloaden via de website Onderwijsstatistieken.

Vanaf nu vind je dezelfde gegevens ook terug in Dataloep. In sommige Dataloeptoepassingen vind je onder de tab Instellingen’ filters om tot op dit niveau te filteren. Dit kan niet in elke toepassing.

Datasets in plaats van Bouw je eigen tabel’

In elke Dataloeptoepassing kan je de gegevens uit de tabellen en grafieken exporteren naar een Excel-bestand via de knop rechtsboven.

Ga je graag zelf aan de slag met een groot Excel-bestand? Dat kan met aparte datasets die je terugvindt op Download je dataset op Dataloep.

Jouw gebruikerservaring is belangrijk

Een extern gebruiksonderzoek hielp de gebruikerservaring te verbeteren. Toch nog hulp nodig? De instructiefilm Zo werkt Dataloep’

leidt je rond in de vernieuwde Dataloep.

En wat met Dataloep in Mijn Onderwijs?

De bestaande toepassingen voor het basis- en secundair onderwijs in Mijn Onderwijs blijven bestaan tot eind 2023. Daarna zie je dezelfde toepassingen zoals op de website Onderwijsstatistieken, met dat verschil dat gebruikers van Mijn Onderwijs ook kunnen filteren op de eigen scholen.

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op: 11 oktober 2023.

Heb je een vraag?

Flankerend onderwijsbeleid