28/04/2025

Vlor adviseert over visienota minimumdoelen basisonderwijs

OVSG werkte mee aan het Vlor-advies over de visienota minimumdoelen die de Vlaamse Regering goedkeurde. We pleiten hierin voor tijd om de minimumdoelen in het basisonderwijs te implementeren, een doorlopende ontwikkelingslijn met te bereiken doelen in het zesde leerjaar en een heldere juridische verankering

Leerlingen basis in de klas

De visienota van de Vlaamse Regering zet de strategische lijnen uit. Ondertussen werkt de kerncommissie o.l.v. Daniel Muijs de minimumdoelen uit. Die zullen een grote impact hebben op het basisonderwijs. En dat is nodig, want de vorige zijn verouderd en we pleiten al lang voor actuele, ambitieuze en heldere doelen. Ons onderwijs slaat de weg in naar een kennisrijk curriculum en de minimumdoelen vormen hierbij de wegwijzers. 

De vragen die OVSG eerder stelde, blijven overeind. Die gaven we ook mee in dit advies. 

  • Het gaat om een grote vernieuwing en het kost tijd om die te implementeren. Kwaliteit vraagt tijd én professionalisering van onze leerkrachten. Daar zetten we met onze pedagogische begeleiding op in. Een decretaal vastgelegde gedoogperiode, waarbinnen de scholen al kunnen starten maar geen ongunstig advies kunnen krijgen van de inspectie, is aangewezen. 
  • Nieuw is dat er te bereiken doelen komen voor het kleuteronderwijs en het vierde leerjaar, net als te bereiken doelen op individueel niveau in het zesde leerjaar. OVSG heeft er altijd voor gepleit om rekening te houden met de ontwikkeling van alle kinderen. Niet alle kinderen ontwikkelen op hetzelfde tempo. We pleiten dus voor een doorlopende ontwikkelingslijn met te bereiken doelen in het zesde leerjaar. Dat geeft scholen en teams ruimte om hun didactische aanpak autonoom uit te werken, in overeenstemming met de context. 
  • Tot slot blijven we ook pleiten voor een heldere juridische verankering. Dat geeft scholen, leerlingen en ouders duidelijkheid en stabiliteit. 

Het volledige advies van de Vlor lees je hier.