Het nieuws dat zogenaamde ‘hobbyopleidingen’ fors duurder worden, slaat in als een bom bij onze centra voor volwassenenonderwijs. Levenslang leren is immers geen hobby, maar een noodzaak. Ook de bedrijfswereld vraagt goed opgeleide werknemers die verschillende talen spreken.
De eerste teksten van het voorstel die OVSG kon inkijken, tonen aan dat de definitie van een beroepsopleiding te beperkt is. Voor de taalopleidingen zou het inschrijvingsgeld bijna verdrievoudigen. Walentina Cools, algemeen directeur OVSG: “We begrijpen niet dat het leren van een taal beschouwd wordt als een hobby. Veel taalopleidingen in centra voor volwassenenonderwijs zijn net gestart vanuit de vraag van bedrijven, die nood hebben aan meertalige werknemers. In een open en exportgerichte economie zijn taalopleidingen broodnodig. We hopen dat de minister bereid is om de lijst van beroepsopleidingen uit te breiden en zijn vragende partij om hierover in gesprek te gaan.”
Onze centra voor volwassenenonderwijs zijn naast arbeidsmarktgerichte opleidingen ook noodzakelijk voor persoonsontwikkeling en levenslang leren. De maatschappij evolueert snel. Levenslang leren is noodzakelijk opdat mensen niet worden uitgesloten door snelle technologische vooruitgang, digitalisering, constante wijziging van arbeidsprofielen … Het niet kunnen volgen van de snelle transities leidt tot werkloosheid en onrechtstreeks tot armoede.
Omwille van al deze redenen zou, volgens Europese standaarden, elk jaar ten minste 60% van de volwassenen een opleiding moeten volgen. In Vlaanderen is dat vandaag slechts 11,2%. Een bedroevend lage score voor een kenniseconomie, die enkel nog zal verslechteren als het volwassenenonderwijs zo duur wordt dat een heleboel cursisten uit de boot valt.
Het volwassenenonderwijs is afgestemd op een heel brede doelgroep met de bedoeling om iedereen te laten leren en ook om vakmensen af te leveren. Alleen voor een heel beperkt aantal knelpuntberoepen wordt er een verlaging gehanteerd, maar die lijst van knelpuntberoepen stemt niet overeen met de VDAB-lijst.
Ten slotte betreuren we ook dat enkele doelgroepen die vandaag nog genieten van een voordeeltarief, hard geraakt worden en dat een aantal cursisten niet langer in aanmerking komen voor vrijstelling. In de hoogste prijscategorie is er geen enkele sociale correctie of prijsplafond voorzien.