23/02/2024

Nieuw graduaat voor basisverpleegkundigen in Antwerpen

Minister van Onderwijs Ben Weyts en minister van Welzijn Hilde Crevits hebben de nieuwe graduaatsopleiding basisverpleegkunde voorgesteld. De opleiding is sterk praktijkgericht en stoomt studenten in 3 jaar klaar om aan de slag te gaan als basisverpleegkundige. 20 secundaire scholen gaan samenwerken met het hoger onderwijs om deze opleiding op hoog niveau aan te bieden. Voor OVSG is dat de Verpleegschool in Antwerpen. Het nieuwe graduaat is op korte tijd uitgewerkt, nadat de federale regering vorig jaar met een nieuw zorgprofiel kwam: de basisverpleegkundige. Een werkgroep, waar OVSG deel van uitmaakte, heeft in recordtempo een nieuw curriculum uitgewerkt. 

Verpleegschool Antwerpen

De nieuwe graduaatsopleiding basisverpleegkunde combineert de stabiele financiering van het secundair onderwijs, met het curriculum van een graduaat en de flexibiliteit van het hoger onderwijs. 

Er zal onder meer gewerkt worden met simulaties – bijvoorbeeld met oefenpoppen – om studenten voor te bereiden op realistische situaties. Verpleegtechnische handelingen, zoals bloedafnames, worden aangeleerd maar er zal ook veel aandacht zijn voor communicatie. Er wordt ook veel gewerkt met bedside begeleiding’, waarbij de opleiders samen met studenten letterlijk aan het bed gaan staan om alles te demonstreren en aan te leren. De opleiding is dus sterk praktijkgericht en zal studenten in 3 jaar tijd klaarstomen om als basisverpleegkundige aan de slag te gaan. 

Afgestudeerden kunnen doorstromen naar de bachelor verpleegkunde, dankzij een bijkomende brugopleiding, of ze kunnen aan het werk in ziekenhuizen, woonzorgcentra, de thuiszorg of bij het Rode Kruis. Door deze nieuwe graduaatsopleiding wil de overheid tegemoet komen aan de nood aan goed gekwalificeerd personeel in de zorgsector. De doelgroep is divers: jongeren die in BSO of TSO al een zorgrichting gevolgd hebben, maar ook zij-instromers. Er komen flexibele lestijden, die het makkelijker maken om een job te combineren met de opleiding. 

Welkom bij Verpleegschool Antwerpen! | Verpleegschool Antwerpen (ste​de​lijk​on​der​wijs​.be)