Rationalisatienormen voor structuuronderdelen en domeinen in het deeltijds kunstonderwijs

Elk structuuronderdeel en domein van de academie moet op 1 februari een vooropgesteld leerlingenaantal behalen om gesubsidieerd te kunnen blijven: de zogenaamde rationalisatienorm. Voor structuuronderdelen gaat het om een gemiddeld leerlingenaantal over de vestigingsplaatsen heen.

Deze informatie is enkel beschikbaar voor OVSG-leden. Meld je aan om dit te raadplegen. Meer over je OVSG-account vind je hier.

Meld je aan

Berekeningstools

Hieronder vind je twee berekeningstools waarmee je eenvoudig kunt nagaan of de rationalisatienormen al dan niet worden bereikt. Er is er een voor structuuronderdelen en een voor domeinen. Deze tools zijn nuttig bij het bepalen van je aanbod. Je kunt bijvoorbeeld simuleren wat de impact is van een bijkomende vestigingsplaats of het stopzetten ervan op de rationalisatienormen.

Gevolgen niet behalen van rationalisatienormen

Er is een genadejaar voor structuuronderdelen en domeinen die tijdelijk de norm niet halen op de teldag. Het structuuronderdeel of domein blijft dan toch gesubsidieerd als de norm in het voorgaande schooljaar wel is gehaald. Pas wanneer twee schooljaren op rij de norm niet wordt gehaald, tellen de leerlingen niet meer mee in de omkaderingsberekening en moet er worden ingegrepen. 

Het niet behalen van een van de vele rationalisatienormen betekent wel onmiddellijk dat er volgend schooljaar geen programmatieaanvraag kan worden toegestaan, ook al situeert het tekort zich in een ander domein van de academie. Het genadejaar is dus niet van toepassing bij een programmatieaanvraag. 

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op: 27 juni 2023.

Heb je een vraag?

Deeltijds kunstonderwijs

Zoek je het algemene contact van een dienst?

Ga naar de contactpagina