Stop navigatie

Thema Vrouwelijke uitvinders

Thema Vrouwelijke uitvinders

Marie Curie

 
Marie Curie

Marie Salomea Sklodowska werd in 1867 geboren in Warschau, Polen. Omdat ze niet toegelaten werd aan de universiteit in haar eigen land verhuisde ze naar Parijs waar ze natuurkunde, scheikunde en wiskunde studeerde. Frankrijk werd haar tweede thuis en ze bleef er tot aan haar dood in 1934 wonen en werken. Na haar huwelijk met Pierre Curie werd zij bekend als Marie Curie. Samen deden ze heel wat onderzoek naar radioactiviteit en de werking ervan. Ze is de enige vrouw die twee Nobelprijzen kreeg voor haar wetenschappelijk werk: één voor natuurkunde en één voor scheikunde. De radioactieve straling werd haar wel fataal: in 1934 overleed zij aan de gevolgen van kanker.

Elizabeth Magie

 
Elizabeth Magie

Monopoly
De elektrische tram

Elizabeth Magie was een veelzijdige vrouw: ze schreef verhalen en gedichten, ze speelde toneel en ijverde voor vrouwenrechten. Maar haar belangrijkste werk was het ontwikkelen van spellen. Lizzie Magie wou de mensen via spel helpen om de economische principes te begrijpen: kopen en verkopen, eigendom en macht veroveren. Het spel dat ze daarvoor ontwierp kennen we nu nog als Monopoly. Het is in 26 talen verkrijgbaar en er werden sinds 1935 meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht. Van bij haar geboorte in 1866 tot aan haar dood in 1948 bleef zij in de Verenigde Staten wonen.

Bette Nesmith-Graham

 
Bette Nesmith-Graham

Vloeibaar papier
Vloeibaar papier

Het zal niemand verbazen dat ‘vloeibaar papier’ uitgevonden werd door een typiste. Bette Nesmith-Graham, geboren in 1924 werkte als secretaresse in een bank in Texas. Het was in die tijd lastig om fouten te verbeteren die je met een typemachine had gemaakt. Ze zocht hiervoor een oplossing en ontwikkelde zo ‘vloeibaar papier’. Haar uitvinding bracht heel veel geld op. Bij ons kennen we het product beter onder de naam Tipp-Ex. Bette Nesmith-Graham stierf in Texas in 1980. Ze werd 56 jaar.

Mary Anderson

 
Mary Anderson

Ruitenwissers
Ruitenwisser

Ook Mary Anderson was een vrouw met veel talenten: ze werkte als bouwpromotor, ze beheerde een ranch met vee en een wijngaard. Geboren in 1866 in Alabama, in het zuiden van de Verenigde Staten, verhuisde zij later naar het zonnige Californië. Bij een bezoek aan New York waar de eerste auto’s rondreden, merkte zij op dat de chauffeurs bij slecht weer het raam vooraan moesten openzetten omdat het zicht anders te slecht was. Het bracht haar op een idee en terug thuis ontwierp ze de eerste ruitenwisser. Deze werd met de hand bediend door de chauffeur maar je kon tenminste het raam dichtlaten. Toch bleken de autobouwers niet zo geïnteresseerd in haar uitvinding. Het duurde nog bijna 20 jaar vooraleer ruitenwissers onderdeel werden van de auto. Mary Anderson werd 87 jaar en stierf in 1953.