Stop navigatie

Thema Nuttige uitvindingen

Thema Nuttige uitvindingen

Georges Claude

 
Georges Claude

Neonverlichting
Neonverlichting

Deze Franse scheikundige, geboren in 1870, experimenteerde met gassen en vond een manier om daar licht mee te maken. Door elektriciteit aan te sluiten op een glazen buis waarin neon-gas zat, ontstond een helder wit licht. Op die manier vond hij in 1902 de TL-buis uit. Zijn uitvinding wordt vooral in de Verenigde Staten heel populair in de reclamewereld. Gekleurde neon-lichten gaan al vlug deel uitmaken van het straatbeeld in grote steden. In die tijd noemde men de lampen ook wel eens ‘vloeibaar vuur’. Hij overleed in 1960.

Gideon Sundback

 
Gideon Sundback

De ritssluiting
De ritssluiting

De Zweedse zakenman Gideon Sundback (1880-1954) trok na zijn studies naar de Verenigde Staten. Het bedrijf waar hij voor werkte had reeds een sluiting met haakjes die in elkaar geschoven werden maar Gideon verbeterde de werking en werd daardoor de uitvinder van de moderne ritssluiting zoals we die nu kennen. Hij ontwierp ook de machines die ritssluitingen konden maken. Later hebben anderen de ritssluiting nog verbeterd door het gebruik van nylon-tandjes.

Richard Drew

 
Richard Drew

De plakband
Plakband

De Amerikaan Richard Drew werkte als technieker bij het bedrijf 3M. Hij merkte hoe moeilijk het was om perfect rechte lijnen te schilderen op auto’s en dat bracht hem op het idee van de plakband. Deze werd in het begin dus vooral gebruikt om strepen af te plakken. In 1930 bracht het bedrijf de doorzichtige plakband op de markt onder de naam ‘Scotch’. In het begin verdiende Drew niet veel geld aan zijn uitvinding maar na enkele jaren veranderde dat toen het grote publiek plakband ging gebruiken. Het bedrijf 3M brengt ook nu nog plakband in veel verschillende vormen op de markt. Richard Drew leefde van 1899 tot 1980.

Scott Fahlman

 
Scott Fahlman

Emoticon
Emoticon

Scott Fahlman is een Amerikaanse computerwetenschapper die bekend werd als de uitvinder van de ‘smiley’ of emoticon. Op een bericht in september 1982 gebruikte hij voor het eerst een combinatie van toetsen die moesten duidelijk maken of iets grappig of droevig bedoeld was :-) en :-(

Zijn voorstel kende al gauw heel wat volgers. Er verschenen ook heel wat variaties zoals de knipogende emoticon. Scott Fahlman, geboren in 1948, deed daarnaast ook heel wat wetenschappelijk onderzoek naar computernetwerken maar hij zal altijd bekend blijven omwille van de emoticon. Hij woont nog steeds in de Verenigde Staten.