Stop navigatie

Thema Informatica

Thema Informatica

Tim Berners-Lee

 
Tim Berners-Lee

Deze Britse informaticus werd geboren in 1955 in London. Alhoewel hij natuurkunde gestudeerd had, werd hij toch beroemd omwille van zijn werk als software-specialist. Hij werkte bij het CERN in Genève en daar legde hij de basis voor het world wide web, het wereldwijde netwerk van computers die met elkaar verbonden zijn. Door gebruik te maken van hyperlinks in teksten kan informatie aan elkaar gekoppeld worden. Voor zijn werk kreeg Tim Berners-Lee verschillende belangrijke onderscheidingen. Vandaag is hij nog steeds verbonden aan de universiteit van Oxford.

Alan Turing

 
Alan Turing

De Enigma-codeermachine
Enigma

Van Alan Turing wordt vaak gezegd dat hij de uitvinder van de computer is. Turing werd in 1912 geboren in London en studeerde wiskunde aan de universiteit van Cambridge. Tijdens de tweede wereldoorlog werkte hij samen met enkele collega’s aan het ontcijferen van de berichten van de Duitse troepen die in codetaal waren geschreven. Zij ontwikkelden een apparaat dat er uiteindelijk in slaagde om de Duitse code te breken. Deze ontdekking speelde een grote rol in het beëindigen van de tweede wereldoorlog. Het apparaat werd later omschreven als de eerste computer. Turing stierf in 1954.

Charles Babbage

 
Charles Babbage

De rekenmachine
Rekenmachine

De rekenmachines kennen een lange geschiedenis. De eerste mechanische rekenmachine werd al in de 17e eeuw gebouwd. Maar het was de Britse wiskundige Charles Babbage die er voor zorgde dat de rekenmachine automatisch berekeningen kon maken. Hij werkte jaren aan het bedenken van het toestel en slaagde er in 1822 in om een werkend model voor te stellen. Daar bleef het echter bij alhoewel hij gedurende zijn hele leven naar manieren zocht om het toestel nog te verbeteren. Hij leefde van 1791 tot 1871.

Steve Jobs

 
Steve Jobs

De oprichter van het computerbedrijf Apple werd in 1955 geboren in California, USA. Hij ontwierp de Apple-computers geheel volgens zijn eigen ideeën en die verschilden erg veel van andere computers. Zo had hij heel veel aandacht voor het gebruiksgemak en het uitzicht van de toestellen. Daardoor werden ze ook heel erg populair. Achtereenvolgens kwam Steve Jobs op de markt met de iPod, de iPhone en de iPad. Deze apparaten werden een wereldwijd succes. Vanaf 2008 moest hij de leiding van het bedrijf uit handen geven wegens gezondheidsproblemen. Hij stierf in 2011.