Stop navigatie

Thema Belgische uitvindingen

Thema Belgische uitvindingen

Leo Baekeland

 
Leo Baekeland

Telefoon in bakeliet
Telefoon in bakeliet

Leo Baekeland werd in Gent geboren in 1863. Na zijn studies ‘scheikunde’ aan de Gentse universiteit vertrok hij naar de Verenigde Staten van Amerika. Hij ging als wetenschapper aan de slag en deed onderzoek naar nieuwe materialen in kunststof. Zo vond hij het bakeliet uit: een harde, onbrandbare kunststof die goedkoop aangemaakt kon worden. Bakeliet kon in verschillende vormen geperst worden en kende daardoor veel verschillende toepassingen: telefoontoestellen, radio’s, deurklinken en handvatten van potten en pannen. Leo Baekeland werd schatrijk met deze uitvinding die naar hem genoemd werd. Hij overleed in Beacon (VSA) in 1944. Door de ontwikkeling van nieuwe kunststoffen verdween bakeliet stilaan uit de industrie.

Adolphe Sax

 
Adolphe Sax

De saxofoon
De saxofoon

De saxofoon is een koperen blaasinstrument dat door een Belg werd uitgevonden. Adolphe Sax, geboren in Dinant in 1814 was de zoon van een instrumentenbouwer. Zelf volgde hij een muzikale opleiding maar algauw begon hij zelf te experimenteren met instrumenten en hun vorm. Op die manier ontwikkelde hij een koperen buis met kleppen en een grote krul. Hij noemde het instrument ‘saxofoon’. Omdat hij in België weinig succes kende met het nieuwe instrument, vertrok hij naar Frankrijk waar hij in Parijs een eigen instrumentenfabriek opstartte. De saxofoon werd een populair muziekinstrument en kreeg een vaste plaats in grote orkesten. In 1894 overleed Adolphe Sax in Parijs.

Charles Van Depoele

 
Charles Van Depoele

De elektrische tram
De elektrische tram

Een elektrische tram gebruikt elektriciteit als energiebron. De tram rijdt op een spoor doorheen de stad en maakt contact met een kabel boven de straat die de stroom levert aan het voertuig. De eerste elektrische tram reed in 1881 in Duitsland. Voor die tijd reden er al trams in grote steden maar die werden voortgetrokken door paarden of hadden een eigen motor op stoom. Het was de Belg Charles Van Depoele uit Lichtervelde (geboren in 1846) die de elektrische tram uitvond. Van opleiding was Charles een meubelmaker maar nadat hij als jonge man naar Amerika verhuisde, hield hij zich steeds meer bezig met elektriciteit en wat je daar zoal mee kon doen. Hij deed meer dan 200 uitvindingen maar vooral de elektrische tram maakten hem beroemd. In 1892 stierf hij op jonge leeftijd in zijn woonplaats in de Verenigde Staten.

Polydoor Lippens

 
Charles Van Depoele

De elektrische deurbel
De elektrische deurbel

Om binnengelaten te worden in een woning moest je vroeger op de deur kloppen. Bij sommige huizen zat daarvoor een klopper op de deur, bij andere hing er een belletje dat je met de hand moest bedienen. De Belg Polydoor Lippens vond de elektrische deurbel uit. Met een druk op de knop ging de bel in het huis trillen waardoor het typische trrrring-geluid opklonk. Polydoor Lippens, geboren in Eeklo in 1810, was een ingenieur die meerdere uitvindingen deed en een aantal jaren voor de Belgische Spoorwegen werkte. De elektrische bel was zijn bekendste uitvinding. Hij stierf in 1889.