Stop navigatie

Thema Belangrijke uitvindingen

Thema Belangrijke uitvindingen

Alexander Graham Bell

 
Alexander Graham Bell

De telefoon
Telefoon

Deze Schotse wetenschapper, geboren in Edinburgh in 1847 verhuisde met zijn familie naar de Verenigde Staten en opent er een school waar hij dove mensen leert spreken. Die methode heeft hij geleerd van zijn vader. Werken met geluiden is zijn grote passie en daarom onderzoekt hij de mogelijkheden om trillingen van de stem om te zetten in elektrische signalen. Deze techniek gebruikt hij om de telefoon te ontwikkelen. Het toestel was op dat moment al uitgevonden door een Antonio Meucci maar omwille van verschillende problemen slaagde die er niet in om de uitvinding op zijn naam te schrijven. Dat deed Alexander Bell wel en hij werd er wereldberoemd mee. Hij overleed in 1922.

Thomas Edison

 
Thomas Edison

De gloeilamp
Gloeilamp

Edison was een Amerikaanse uitvinder zonder echte opleiding. Hij werd in 1847 geboren als jongste van zeven kinderen. Hij had verschillende baantjes en leerde overal wel wat. Vaak verbeterde hij de toestellen waarmee hij moest werken. Vaak hielp hij anderen om uitvindingen te verbeteren. Dat deed hij zo goed dat hij op het einde van zijn leven eigenaar was van meer dan duizend uitvindingen. De bekendste daarvan was de gloeilamp. Zijn eerste lamp hield het maar een paar uur uit maar later slaagde hij er in lampen te maken die wat langer konden branden. Zijn uitvinding kende veel succes en iedereen wou gloeilampen in zijn huis. Daarvoor was een uitgebreid elektriciteitsnet nodig en daar werkte Edison ook aan mee. Hij overleed in 1931.

James Watt

 
James Watt

Stoommachine
Stoommachine

De Schot James Watt is de uitvinder van de stoommachine. Deze machine heeft de loop van de geschiedenis veranderd. De kracht die door een stoommachine werd ontwikkeld kon gebruikt worden om allerlei machines te laten werken. Misschien wel het bekendst is de stoomlocomotief waarmee treinen werden voortgetrokken. James Watt werd geboren in 1736 en stief in 1819. Omdat de stoommachine vrij snel haar weg vond naar de fabrieken van die tijd, verdiende James Watt een fortuin met zijn uitvinding.

Henry Ford

 
Henry Ford

Ford T
FordT

Henry Ford mogen we gerust de uitvinder van de auto noemen. Geboren in 1863 groeide hij op met een bijzondere belangstelling voor techniek. Op zijn vijftiende ging hij werken bij een smid die stoommachines bouwde. Daar leerde hij de vaardigheden die hij nodig zou hebben om een auto te bouwen. In 1896 was het zover: na vele jaren experimenteren reed zijn eerste auto met een verbrandingsmotor. Het bedrijf waar hij op dat moment werkte, vond het maar niks. Gelukkig werd hij aangemoedigd door de grote uitvinder Thomas Edison om verder te gaan met de bouw van de auto. Hij richtte de Ford Company op en bouwde auto’s aan de lopende band. Daarmee werd hij meteen ook uitvinder van de lopende band in fabrieken. Hij overleed in 1947. Zijn autobedrijf Ford is tot op vandaag één van de grootste constructeurs van de wereld.