Nieuw Lager onderwijs

Symposium Wie niet leest …’

Op 22 mei bruist het in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Samen met de Nederlandse zusterorganisatie VOS/ABB organiseren we een symposium over effectief leesonderwijs, gekoppeld aan een bezoek aan het Onderwijsmuseum waar een expositie loopt over lezen.

Lezende meisjes
2 lezende meisjes aan een schoolbank

Kinderboekenschrijver Jan Terlouw deelt als keynote-spreker zijn visie op leesonderwijs en je kunt inspirerende sessies volgen onder leiding van diverse experts. Die gaan over de wetenschap achter begrijpend lezen en over de praktijk van het leesonderwijs. Iedere sessie bestaat uit een gedeelte kennisoverdracht en een gedeelte waarin je actief aan de slag gaat.

Banner sprekers symposium
Sprekers Jan Terlouw, Prof. Thoni Houtveen en pedagogisch begeleiders Sarah Beyens en Iene Bocken

Sessies

Sessie 1: Verdiepen van begrip

Prof. dr. Thoni Houtveen en Sarah Beyens en Iene Bocken, pedagogisch begeleiders lezen OVSG. Als je een tekst niet, onvoldoende of verkeerd begrijpt ontstaat een probleem, omdat je dan niet kan leren van een tekst. Dat heeft grote gevolgen voor je schoolloopbaan en maatschappelijk functioneren. De centrale vraag van deze workshop is wat leraren kunnen doen om te sturen op het leesbegrip van leerlingen, waardoor ze leren van teksten.

In het eerste deel (Thoni Houtveen) komt de wetenschap aan het woord. Wat is de essentie van begrijpend lezen en hoe ontwikkelt leesbegrip zich? Hoe passen we deze wetenschap toe in onze praktijk?
In het tweede deel gaan we in op het DENK! programma voor begrijpend lezen. De afgelopen twee schooljaren hebben een twintigtal Vlaamse scholen deze methodiek geïmplementeerd via het traject Leerkracht Leeskracht. Hoe verliep dat en wat is het effect?

Sessie 2: kwaliteitswaaier Effectief Onderwijs in Begrijpend lezen

Mirjam Snel, onderzoeker en hogeschoolhoofddocent, is auteur van de Kwaliteitswaaier voor Begrijpend lezen. Zij licht de waaier toe die bestaat uit kwaliteitskaarten voor de leraar, de leesdeskundige, de schoolleider en de bestuurder. De kaarten beschrijven wat effectief leesonderwijs betekent voor deze vier verschillende rollen. Het is net de samenhang tussen de rollen die leesonderwijs effectief maakt.

Sessie 3: De bibliotheek, krachtige partner van scholen

Caroline Heijer en Bart Droogers zijn specialist van De Bibliotheek op school bij Stichting Lezen in Nederland. Zij vertellen hoe zij scholen ondersteunen bij hun taal- en leesbeleid.
Steven De Laet, pedagogisch adviseur OVSG, belicht hoe de gemeente Essen met Essen leest’ een project opstartte waarbij kinderen op school boeken uitlenen, op dezelfde manier als in de bib.

Poster tentoonstelling onderwijsmuseum boom roos vis

Programma

  • 10.0010.30 uur – Welkom met koffie en thee
  • 10.3012.30 uur – Ronde 1
  • 12.3014.00 uur – Lunch en mogelijkheid om expo Boom roos vis te bezoeken
  • 14.0016.00 uur – Ronde 2
  • 16.00 uur – Borrel

Praktisch

Locatie

Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 973311
Dordrecht, Nederland

Vervoer

OVSG organiseert gratis busvervoer met opstapplaaten in Brugge, Gent, Hasselt en Herentals.
Voor wie met de trein reist: de locatie ligt wandelafstand van het station van Dordrecht.

Inschrijven

Dit event is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in leesonderwijs in Vlaanderen en Nederland: bestuurders, schoolleiders, leraren (lees- en taalexperts) en docenten. Deelname kost 250 euro per persoon (inclusief btw).

Let op: er is beperkte plek voor 50 deelnemers uit Nederland en 50 deelnemers uit Vlaanderen.

Ik schrijf in!

Praktisch

Symposium

Nationaal onderwijsmuseum Nederland
Burgemeester de Raadtsingel 973311
3311 JG Dordrecht
Routebeschrijving

Heb je een vraag?

Viv Delhez
02 506 50 99

Verdiep je verder

Zoek je het algemene contact van een dienst?

Ga naar de contactpagina