Hier kan je inloggen voor het extranet en lerarenplatform DKO.

Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

Zoek je attesten of lesmateriaal van een opleiding? Ga naar Mijn OVSG
Problemen? Stuur een mailtje naar nascholing@ovsg.be

Inloggen voor de OVSG-toets kan via de puntenmodule.

 

OVSG-toets nooit eerder in zo veel scholen

vrijdag 15 juni 2018

Brussel, 15 juni 2018

Van 18 tot 20 juni buigen meer dan 22.000 zesdeklassers van 910 Vlaamse scholen zich over de OVSG-toets voor het einde van het basisonderwijs. Het thema is dit jaar ‘Uitvindingen’. De Toets bereikt nu 99% van de OVSG-scholen en bijna 95% van de GO!-scholen.

Het centrale thema ‘Uitvindingen’ sluit aan bij de actuele belangstelling voor wetenschappen, techniek en wiskunde (STEM). Het biedt heel wat mogelijkheden om praktische proeven te ontwikkelen. De eindtoetsen die volgende week worden afgenomen en die eerder de cognitieve vaardigheden testen (Nederlands, wiskunde, wereldoriëntatie en Frans), vormen het sluitstuk van een schooljaar lang breed evalueren van praktijkgerichte en theoretische competenties. Nieuw dit jaar is dat een ICTproef nu deel uitmaakt van het opdrachtenpakket. Vorig jaar zat deze proef nog in een testfase.

Machine voor bewegend beeld maken en installaties ontwerpen

Praktische proeven zijn er voor techniek, spreken en luisteren, lichamelijke opvoeding, muzische vorming, communicatie Frans, ICT en verkeer (fietsbehendigheid). Voor de proef mondelinge interactie voor Frans hielden de leerlingen een gesprek met een medeleerling.

Voor de proef techniek kropen de leerlingen in de huid van de uitvinders van de film. Ze moesten namelijk een constructie ontwerpen én uitvoeren die van stilstaand beeld bewegend beeld maakt. Daarvoor werkte OVSG samen met het Fotomuseum in Antwerpen. Het museum maakte een instructiefilm, organiseerde workshops en koppelde een wedstrijd aan de opdracht. De werken van zeven scholen staan op dit moment tentoongesteld tussen de historische machines in de collectietentoonstelling van www.fomu.be.

Voor de proef muzische vorming maakten de leerlingen een installatie. Voor basisscholen is dat een minder bekende kunstvorm die een plek krijgt in de ruimte en in dialoog gaat met de toeschouwers. Het bleek een veelgelaagde opdracht die tot bruisende creativiteit en geëngageerde installaties leidde. Kunst mét een boodschap. Zo brachten de leerlingen van Mooi Bos in Sint-Pieters- Woluwe natuurvervuiling in beeld door colablikjes op elkaar te stapelen en er mos overheen te spreiden.

Feedback van gebruikers essentieel

De OVSG-toets is sinds 2017 een wetenschappelijk valide instrument. We blijven echter vernieuwen en verbeteren. De feedback van leraren, de bevindingen van wetenschappelijk onderzoek, het Referentiekader voor Onderwijskwaliteit dat nu ingang vindt in de scholen … met al deze zaken houden de toetsontwikkelaars rekening. Daarom ook worden de deelnemende scholen na afloop bevraagd. Dit jaar vragen we hoe ze begrijpend lezen en STEM aanpakken en wat ze denken van een mogelijke digitalisering van de Toets. Ten slotte polsen we hoe ze de Toets gebruiken als element van hun interne kwaliteitszorg.

Vragen? anne.berckmoes@ovsg.be, verantwoordelijke communicatiedienst,
0496 10 40 80 – 02 506 41 54

Nike Kevin Durant

Eerstvolgende nascholingen

    Blijf op de hoogte

    e-zine voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs