Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

 

OVSG tevreden met maatregelen voor niet-Nederlandstaligen in kleuter- en leerplichtonderwijs

donderdag 29 oktober 2015

Vorige week vroeg de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten dringende maatregelen voor de opvang van jonge vluchtelingenkinderen op school. We stelden immers vast dat heel wat scholen leerlingen verwachten die als vluchteling aankomen en de taal niet kennen. Nu we vernemen dat het Vlaams Parlement gisterenavond een nooddecreet stemde met bijzondere maatregelen voor niet-Nederlandstaligen in het kleuter- en leerplichtonderwijs, stemt ons dat tevreden.

Het onderwijs voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) wordt op deze manier uitgebreid naar kleuters jonger dan vijf jaar en het inrichten van de onthaalklassen in het secundair onderwijs wordt versoepeld. Dat was ook onze vraag en daaraan komt men nu tegemoet. De middelen voor kleuteronderwijs zijn doelgericht inzetbaar voor taalstimulering. Dat is belangrijk, maar het mag geen afbreuk doen aan een ge√Įntegreerde benadering van de kleuters.

Volgens de informatie die we nu hebben, zullen deze maatregelen effect hebben in de klas na 1 januari 2016. De bijkomende onthaalklassen in het secundair onderwijs zullen begin volgend jaar kunnen worden opgestart. Hierdoor missen we wel bijzondere maatregelen die al zouden kunnen ingaan in het kleuteronderwijs na de herfstvakantie. Vooral voor die gemeenten die collectieve opvangvoorzieningen hebben, is dat een moeilijkheid.

In een overgangsjaar 2015-2016 zal er voor bijkomende kleuters onder de vijf jaar die aan de criteria voldoen, een extra budget voorzien worden van 950 euro. We dringen erop aan dat dit budget snel aan de scholen wordt gestort. 

Nike Special Forces Air Force 1 Boots

Eerstvolgende nascholingen

    Blijf op de hoogte

    e-zine voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs