Hier kan je inloggen voor het extranet en lerarenplatform DKO.

Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

Zoek je attesten of lesmateriaal van een opleiding? Ga naar Mijn OVSG
Problemen? Stuur een mailtje naar nascholing@ovsg.be

Inloggen voor de OVSG-toets kan via de puntenmodule.

 

180 070 leerlingen gestart in stedelijke of gemeentelijke school – opnieuw bijna duizend leerlingen méér dan vorig schooljaar

dinsdag 18 september 2018

Begin september starten 180 070 leerlingen in stedelijke of gemeentelijke basis- of secundaire scholen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze eerste telling toont opnieuw een mooie stijging voor het stedelijk en gemeentelijk onderwijs. Vorig jaar telden we op dit moment 179 090 leerlingen.

De cijfers zijn gebaseerd op een eerste telling en werden verzameld door AGODI, Agentschap voor Onderwijsdiensten. We weten dat dit een momentopname is; leerlingen stromen nog in de loop van het schooljaar in. De officiële telling wordt in februari gevoerd.

Patriek Delbaere, algemeen directeur OVSG: ‘Bij heel wat schoolopeningen kon ik vaststellen dat steden en gemeenten geïnvesteerd hebben in actuele, vaak multifunctionele infrastructuur die sterk pedagogisch werken bevordert. Lokale besturen nemen hun verantwoordelijkheid zodat de leerlingen van hun gemeente of stad een plek vinden in de school van hun keuze. Ouders waarderen dat en kiezen bewust voor de school in de buurt.’

Basisonderwijs

Op dit moment1 registreren we in het stedelijk en gemeentelijk basisonderwijs in totaal 158 443 kinderen (gewoon en buitengewoon basisonderwijs samen). Zo kennen we ook dit jaar opnieuw een stijging en dat is al jaren de trend. Steden en gemeenten zijn de grootste aanbieder van openbaar basisonderwijs. Als ouders kiezen voor officieel onderwijs, dan is dat in bijna 60% van de gevallen in een stedelijke of gemeentelijke school.

1 Cijfers 2017 van 18/09/2017 – Cijfers 2018 van 18/09/2018

Secundair onderwijs

Ook in het secundair onderwijs zien we dit schooljaar een stijging, vooral in de eerste graad waar de stijging van de leerlingenaantallen die we de voorbije jaren in het lager onderwijs zagen, nu zichtbaar wordt.

Ondanks de brede promotie voor STEM-richtingen, stijgt het aantal leerlingen in onze TSO-scholen niet.

Deeltijds kunstonderwijs en volwassenenonderwijs

Voor het deeltijds kunstonderwijs en het volwassenenonderwijs kunnen cursisten zich inschrijven tot eind september. Deze cijfers maken we later bekend.

Lebron XIV 14 Low

Eerstvolgende nascholingen

    Blijf op de hoogte

    e-zine voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs