Deze twaalf krachtlijnen inspireren schoolteams om een krachtig beleid rond warme overdracht op te zetten. Een warme overdracht houdt het delen van kennis en informatie in functie van schakelmomenten tijdens de onderwijsloopbaan in. Als school werk je hiermee aan verschillende kwaliteitsverwachtingen van het Referentiekader voor OnderwijsKwaliteit.
Tijdens een schoolloopbaan zijn er tal van schakelmomenten. Dit gaat om overgangen van de voorschoolse opvang naar de kleuterschool, naar de lagere school, naar het secundair onderwijs en vervolgonderwijs of arbeidsmarkt. Het begeleiden van de studiekeuze houdt meerdere overstappen in totdat leerlingen naar de arbeidsmarkt instromen. Daarnaast zien we ook schoolveranderingen of wijzigingen van studierichting of onderwijstype als overdrachtsmomenten. Tot slot nemen we ook schakelen naar en van het buitengewoon onderwijs in acht.
Met de krachtlijnen zetten we sterk in op de verbindende driehoek school-ouders-leerling. Met school bedoelen we het geheel van schoolpartners zijnde leerkrachten, directie, leerlingbegeleiders, ondersteuners … We betrekken zoveel mogelijk actoren in een geïntegreerd verhaal. Bij ouders gaat het niet noodzakelijk over de biologische ouders. Evengoed kan het gaan over een voogd of naast familielid dat nauw betrokken is bij de onderwijsloopbaan van de lerende. Ten derde is er de leerling die centraal staat in dit verhaal. Doorheen de onderwijsloopbaan wordt de lerende steeds meer verantwoordelijk voor keuzes binnen zijn eigen onderwijsloopbaan. Deze keuzeverantwoordelijkheid wordt mede bepaald door de leerlingkenmerken en de context.
Een beleid rond warme overdracht komt tegemoet aan verschillende kwaliteitsverwachtingen van het rOK.