Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

 

STEM Kleuter

Kinderen zijn erg geïnteresseerd in hun omgeving. Ze observeren allerlei dingen en stellen die voortdurend in vraag. Vanuit die verwondering verkennen we in 2 sessies de wereld van STEM. Dit laat ons toe om op een heel praktische manier de mogelijkheden van STEM bij de peuters en de kleuters te leren kennen.

Tijdens de eerste sessie van dit traject kruip je als leerkracht zelf in de huid van de ontdekker. Op die manier ervaar je ‘aan den lijve’ wat jouw peuters en kleuters ervaren en nodig hebben om uit te groeien tot een ontdekker van de wereld. Meteen voel je ook aan hoe je hen daarbij gericht kan ondersteunen. Je leert ook om een klassiek thema te pimpen met verschillende STEM-activiteiten. Terug in je klas kan je zelfstandig aan de slag dankzij de vele voorbeelden die je worden aangereikt.

De tweede sessie zoomt in op ontwerpend en onderzoekend leren. Goede thema’s, hoeken en boeken zetten je op weg om eenvoudige activiteiten om te turnen tot volwaardige STEM-ontwerpen en STEM-onderzoeken. Uiteraard ga je in deze opleiding alweer praktisch aan de slag. Op die manier ontdek je welke vaardigheden en attitudes wenselijk zijn voor de ontwerpende en onderzoekende peuter en kleuter. Terug in je klas kan je ook na deze tweede sessie aan de slag dankzij de vele voorbeelden die je worden aangereikt.

Tijdens deze vorming leer je:

  • Wat STEM is;
  • Waarom je STEM-activiteiten in jouw klas moet organiseren;
  • Hoe je in je peuter en kleuterklas aan de slag gaat met ontdekkend, ontwerpend en onderzoekend leren;
  • Hoe je STEM-activiteiten begeleidt als leerkracht.

Indien je dat wenst horen bij dit traject ook één of meer begeleidingsmomenten. Deze worden je gratis aangeboden en hebben als doel om je tot op de klasvloer te helpen bij het implementeren van het geleerde in de praktijk van elke dag, op maat te werken en gebruik te maken van gevarieerde werkvormen sluiten we nauw aan op specifieke vragen. Op die manier kan je STEM-onderwijs vlotjes een plek geven op jouw school.

Locatie: 

Technopolis

Technopolis
Technologielaan
2800
Mechelen
015 34 20 00
Lesgever en data: 
Lesgever: 
Data: 
dinsdag 14 januari 2020 - 09:00 tot 12:00
Lesgever: 
Data: 
dinsdag 24 maart 2020 - 09:00 tot 12:00
Cursuscode: 
BSTE W1 2800
Prijs: 
€125
De prijzen gelden enkel voor OVSG-leden. Voor niet OVSG-leden wordt de kostprijs met 10 % verhoogd.
individu
Domeinen: 

Eerstvolgende nascholingen

    Blijf op de hoogte

    e-zine voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs