Hier kan je inloggen voor het extranet en lerarenplatform DKO.

Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

Zoek je attesten of lesmateriaal van een opleiding? Ga naar Mijn OVSG
Problemen? Stuur een mailtje naar nascholing@ovsg.be

Inloggen voor de OVSG-toets kan via de puntenmodule.

 

Symposium ‘Wie niet leest …’

Op maandag 21 november bruist het in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Samen met de Nederlandse zusterorganisatie VOS/ABB organiseren we een symposium over effectief leesonderwijs, gekoppeld aan een bezoek aan het Onderwijsmuseum waar een expositie loopt over lezen.

Kinderboekenschrijver Jan Terlouw deelt als keynote-spreker zijn visie op leesonderwijs en je kunt inspirerende sessies volgen onder leiding van diverse experts.

Op 21 november krijg je een afwisselend programma: als deelnemer woon je de keynote bij van kinderboekenschrijver Jan Terlouw en kies je welke inhoudelijke sessies je bijwoont. Die zullen gaan over de wetenschap achter begrijpend lezen en over de praktijk van het leesonderwijs. Iedere sessie bestaat uit een gedeelte kennisoverdracht en een gedeelte waarin je actief aan de slag gaat.

Verdiepen van begrip

Prof. dr. Thoni Houtveen en Sarah Beyens en Iene Bocken, pedagogisch begeleiders lezen OVSG. Als je een tekst niet, onvoldoende of verkeerd begrijpt ontstaat een probleem, omdat je dan niet kan leren van een tekst. Dat heeft grote gevolgen voor je schoolloopbaan en maatschappelijk functioneren. De centrale vraag van deze workshop is wat leraren kunnen doen om te sturen op het leesbegrip van leerlingen, waardoor ze leren van teksten.

In het eerste deel (Thoni Houtveen) komt de wetenschap aan het woord. Wat is de essentie van begrijpend lezen en hoe ontwikkelt leesbegrip zich? Hoe passen we deze wetenschap toe in onze praktijk?
In het tweede deel gaan we in op het DENK! programma voor begrijpend lezen. De afgelopen twee schooljaren hebben een twintigtal Vlaamse scholen deze methodiek geïmplementeerd via het traject Leerkracht Leeskracht. Hoe verliep dat en wat is het effect?

Samenwerking tussen school en bib

Bart Droogers van Stichting Lezen in Nederland licht toe hoe scholen kunnen samenwerken met de bibliotheek.
Steven De Laet, pedagogisch adviseur OVSG, belicht hoe de gemeente Essen met ‘Essen leest’ een project opstartte waarbij kinderen op school boeken uitlenen, op dezelfde manier als in de bib.

Programma

  • 10.00 – 10.30 uur – Welkom met koffie en thee
  • 10.30 – 12.30 uur – Ronde 1
  • 12.30 – 14.00 uur – Lunch en mogelijkheid om expo Boom roos vis te bezoeken
  • 14.00 – 16.00 uur – Ronde 2
  • 16.00 uur – Borrel

Locatie

Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 973311
Dordrecht, Nederland

Vervoer

OVSG orgainiseert gratis busvervoer met opstapplaaten in Brugge, Gent, Hasselt en Herentals.
Voor wie met de trein reist: de locatie ligt wandelafstand van het station van Dordrecht.

Inschrijven

Dit event is bedoeld voor leden van OVSG en VOS/ABB: bestuurders, schoolleiders en leraren (lees- en taalexperts). Deelname kost 250 euro per persoon (inclusief btw).
Let op: er is beperkte plek voor 50 deelnemers uit Nederland en 50 deelnemers uit Vlaanderen.

Inschrijven