Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

 

Coaching

Coaching is een vaardigheid die je kunt inzetten om tegemoet te komen aan vragen van leraren, ouders, leerlingen, collega’s, ... Door als coach doelgerichte vragen te stellen probeer je hen uit te dagen om de situatie helder te krijgen, om zich verder te ontwikkelen en zo de weg vrij te maken voor mogelijke oplossingen. Je ondersteunt ze op deze manier procesmatig in hun zoektocht naar de wenselijke situatie. Aan de hand van reële probleemsituaties uit de klas en de school, toetsen we de inhouden uit de sessie aan de praktijk.

Het traject bestaat uit 3 modules:

Module 1: Basismodule

In de eerste dag krijgt het begrip ‘coaching’ invulling en gaan we aan de hand van praktische oefeningen in een veilige omgeving aan de slag met de coachende vaardigheden: exploreren, actief luisteren, waarderen, uitdagen, inspireren. Hoe bouw je een coachingsgesprek op? Een methodiek met het pentagram als leidraad wordt aangereikt, besproken en uitgeprobeerd.

Module 2: Vragen stellen en zelfzorg

Tijdens de tweede dag blikken we terug op de ervaringen uit de eigen praktijk die je na de vorige cursusdag uitprobeerde. We spitten de methodiek met het pentagram als leidraad dieper uit met oefeningen uit eigen praktijk. Verder gaan we aan de slag met het creëren van een waarderend en bekrachtigend leerklimaat.

Door als coach doelgerichte vragen te stellen probeer je jouw collega’s uit te dagen om een (moeilijke) situatie helder te krijgen, zich verder te ontwikkelen en zo de weg vrij te maken voor mogelijke oplossingen. Je ondersteunt mensen op deze procesmatige manier in de zoektocht naar de wenselijke situatie. Verder gaan we aan de slag met zelfzorg: hoe goed ken en waardeer ik mezelf in mijn functie, welke keuzes maak ik, waaruit put ik energie, …

Module 3: Weerstand

Hoe kun je als coach een frisse wind laten waaien, daar waar de dingen vastgelopen zijn? Hoe kun je de ander helpen om ruimte te creëren of om zelf meer ruimte in te nemen, ook als dat niet vanzelfsprekend is?

Je krijgt in coaching gesprekken met collega’s, leraren, kinderen, ouders, ... geregeld te maken met weerstand. Dit wordt vaak ervaren als lastig en negatief, terwijl het in de meeste gevallen heel erg waardevol is en getuigt van betrokkenheid. Aan de hand van praktische oefeningen, krijg je de mogelijkheid om in een veilige omgeving te ervaren wat bepaalde weerstanden bij je oproepen en hoe je er adequaat kan op reageren. 

Coaching
Locatie: 

OVSG - Madou

OVSG - Madou
Bischoffsheimlaan 1 - 8, 5de verdieping
1000
Brussel
Lesgever en data: 
Lesgever: 
Data: 
donderdag 4 februari 2021 - 09:00 tot 12:00
Lesgever: 
Data: 
dinsdag 9 maart 2021 - 09:00 tot 12:00
Lesgever: 
Data: 
vrijdag 23 april 2021 - 09:00 tot 12:00
Cursuscode: 
NCOA X1 1000
Prijs: 
€ 145
De prijzen gelden enkel voor OVSG-leden. Voor niet OVSG-leden wordt de kostprijs met 10 % verhoogd.
individu
Domeinen: