Problemen met inloggen?
Stuur een mailtje naar communicatie@ovsg.be
(Vermeld duidelijk over welk platform het gaat.)

 

1ste dansdag voor dansdocenten

Nadia Deferm, artistieke directrice van de Koninklijke Balletschool, en Irma Swijnen, oprichtster van dansstudio Arabesque, zullen samen met jullie van gedachten wisselen en dieper ingaan op dit gegeven.

Bovendien krijgen jullie de kans om de nieuwe leerlingen van B1 aan het werk te zien in hun dagelijkse trainingsles. Deze klassieke dansles zal gegeven worden door Dominique De Blauwer, docente KBA, met nabespreking. 

Na de lunch maken we kennis met het gloednieuwe gezelschap 'Junior Ballet Antwerp'.

DAGINDELING

9u00 – 10u00 onthaal met koffie/thee in de refter op de 7de verdieping, Meistraat 2 te Antwerpen

Toelichting en gesprek met Nadia Deferm en Irma Swijnen i.v.m. de voorbereiding van studenten op een professionele danscarriÚre.  

10u05 tot 11u45 bijwonen klassieke les nieuwe leerlingen B1 olv Dominique De Blauwer in Studio Taglioni

11u45 tot 12u45 nabespreking + broodjeslunch in Lokaal 3 op de 7de verdieping

13u00 tot 15u00 kennismaking met Alain Honorez en het 'Junior Ballet Antwerp' (stadsfeestzaal)

Locatie: 

Koninklijke Balletschool Antwerpen

Koninklijke Balletschool Antwerpen
Refter 7de verdieping
Meistraat 2
2000
Antwerpen
03 202 83 17
Lesgever en data: 
Lesgever: 

Dominique De Blauwer - Irma Swijnen - Alain Honorez - Nadia Deferm

CV Dominique De Blauwer

Dominique studeerde aan het Stedelijk Instituut voor Ballet, het huidige KBA, af in 1984. Vervolgens volgde ze verdere studies aan de hogeschool dans en danspedagogie te Antwerpen. Sinds 28 jaar is ze verbonden aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen als lerares klassieke dans en jazzdans. Ze is ook regelmatig gastdocente op nationale en internationale stages zoals o.a. in Sapporo (Japan).
De laatste 14  jaar is Dominique gespecialiseerd in het ‘vormen’ van de nieuwe leerlingen 1ste graad tot en met 2de graad, zodat zij moeiteloos kunnen aanpikken bij de aansluitende klassen van de 3de graad. 

CV Irma Swijnen


Studies

1958 tot 1962 Start van de dansopleiding in de avondklassen van KVO te Antwerpen olv Jeanne Brabants

1962 tot 1966 Stedelijk Instituut voor Ballet

1966 project “Studio-Ballet” opgericht door Jeanne Brabants

1975 tot 1977 Rijksleergangen voor dans thans HID

Diploma’s en opleidingen

Behaalde het diploma Lagere school met grote onderscheiding

Behaalde het diploma secundair onderwijs met onderscheiding

Behaalde het diploma docent klassieke dans en bewegingsleer met grote onderscheiding

Bijscholing in het Vaganova Instituut in St Petersburg

Stages danspedagogiek/methodiek klassieke dans gevolgd in o.a. in Oost Berlijn olv Martin Putke en H.J.Tappendorff

beroepservaring 

1975 tot 2014 Artistiek directeur en lesgever van dansstudio arabesque

1975 tot 1985 Lesgever Balletschool Aurora in Lokeren

1978 tot 1992 Lesgever aan het Stedelijk Instituut voor Ballet

Loopbaanoverzicht

1975 - Oprichter en artistiek directeur dansstudio arabesque

1985 - Medeoprichter van de Vlaamse vereniging voor Danspedagogen.

1986 - Voorzitter Vlaamse vereniging voor Danspedagogen.

1990 - Overname en verdere organisatie van “DE” Internationale Dansstage van Antwerpen.

1995 - Gastchoreograaf in de Staatsballetschool van Wenen om de choreografie “dance-e-motions”  te monteren met de leerlingen van de school. De voorstellingen gaan door in de staatsopera van Wenen.

1997 - Organisatie van jaarlijkse dansvoorstellingen tijdens  “aids memorial day “.

1999 - Gastchoreograaf in de “Palucca school” in Duitsland om choreografie “dance-e-motions” te monteren met 75 leerlingen  van de school.

2001 - Verkozen in Antwerpen tot “laureaat van de kunst”.

2003 - Gastdocent en gastchoreograaf van het 13de seminario Internacional de Dance de Brasilia. Choreografieën Dance-e-motions en Hoepla Choepla worden  gedanst door de studenten van de 13de Seminario op de afsluitgala en tevens prijsuitreiking van de Internationale danswedstrijd in het Santoro Theater in Brazilia.

2003 - Uitgenodigd als Jurylid van de Internationale danswedstrijd Brazilië.

2004 - Uitgenodigd als lerares, choreografe van het 14de seminario International de Dance de Brasilia. Choreografie Spring wordt gedanst door de studenten van de 14de Seminario Internationale de Dance de Brasilia, op de afsluitgala en tevens prijsuitreiking van de Internationale danswedstrijd.

2004 - Uitgenodigd als Jurylid van de Internationale danswedstrijd Brazilië.

2006 – Uitgenodigd als gastchoreograaf en docent aan het conservatorium te Wenen. Dansstudio arabesque krijgt van de Provincie Antwerpen subsidie voor het project ‘jr Dance Cy Platform” .Tijdens de 23ste Internationale dansstage werd er naar aanleiding van het Jr Dance Cy platform project een voorstelling georganiseerd in het theater AMUZ met werken van Chrisztina Dechatel en Ann Van Den Broek. De bedoeling is jonge beginnende dansers de kans te geven te werken met gerenommeerde choreografen om zo hun netwerk uit te breiden, en hun meer kansen te geven op de arbeidsmarkt.

2007 – Voorstelling ‘Waterwerk’ samenwerking met Niek Kortekaas. 450 dansers nemen deel aan de voorstelling. 250 leerlingen tussen 4 en 11 jaar dansen op een ludieke wijze ‘Het Zwanenmeer’.
 

2008 – 2,3 en 4 januari stage in samenwerking met P.A.R.T.S Op het programma workshop- en compositie klassen. Voor klassieke dansers zijn er lessen met Hans Joachim Tappendorff en voor docenten zijn er lessen methodiek klassieke dans. Voorstelling in samenwerking met FONTY’S, HID, CODARTS,P.A.R.T.S. Beginnende choreografen zullen werken met de leerlingen van dansstudio-arabesque.

Organisatie van de de 24ste Internationale dansstage met 2de editie van het Jr Dance Cy Platform

2014 – Overdracht leiding dansstudio arabesque aan soliste Geneviùve Van Quaquebeke. Verkozen tot voorzitter van de ‘Vrienden van de Balletschool’.

2019 – Co-founder Junior Ballet Antwerp


CV Nadia Deferm

Nadia Deferm werd geboren te Hasselt, België, op 4 juni 1966. Ze studeerde aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen, waar zij afstudeerde in 1984.

Na het winnen van de Prix Professionnel tijdens de Prix de Lausanne en de Bronzen medaille tijdens de eerste Internationale New York Ballet-competitie in 1984, werd zij geëngageerd bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

Ze werkte daar, alsook later ook in het Luzerner Ballet, met Valery Panov en danste veel solorollen in zijn producties, zoals Anastasia en Aglaya in ‘De Idioot’, Irina in ‘Drie Zusters’ Juliette in ‘Romeo en Juliette’, in ‘Cinderella’, de Maagd in ‘Lentewijding’ en vele andere rollen.

Vanuit BelgiĂ« verhuisde ze naar Zwitserland en werkte er in het Berner en Lucerner Theater met Ricardo Duse, Reda Sheta en Ben Van Cauwenbergh. Ze danste solorollen in “Daphnis & Chloe”, The Firebird, Kitri in ‘Don Quichote’, Juliette in ‘Romeo & Juliette’, Lise in ‘La fille mal gardĂ©e’, Scottish girl in ‘Scotch Symphony’(George Balanchine), Miss Julie (Birgit Cullberg) en meer.

In 1992 werd ze soliste bij het Staat Theater Wiesbaden in Duitsland onder de directie van Ben Van Cauwenbergh, die speciaal voor haar de rol van Julia creĂ«erde in zijn productie van ‘Romeo en Julia’. Daar danste ze tot 1996.

Na haar danscarriĂšre werd ze hoofd van de International Ballet School BVC en ‘Kinderen en Jeugd’-coördinator van het Hessisches Staatstheater in Wiesbaden. Ze volgde de Vaganova-Advanced training cursus met Ursula Borrmann en studeerde af als ‘Master of Arts’ in The Folkwang Universiteit in Essen Duitsland.

Zij was de artistiek adviseur voor ‘Kinderen en Jeugd Dans’ in het Aalto Theatre in Essen van 2008 tot 2014. Ze was ook balletdocente en coach aan het Gymnasium Essen-Werden.

Sinds 2014 is zij artistiek directeur van de Koninklijke Balletschool Antwerpen, België.

CV Alain Honorez

Alain Honorez werd geboren te Wilrijk, België, en trainde en studeerde af aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen.

Hij vervoegde het Koninklijk Ballet van Vlaanderen in 1996 als lid van het balletkorps en werd in 2004 principal bij het gezelschap. Hij danste hoofdrollen in talrijke balletten uit het klassieke, neoklassieke en hedendaags repertoire.

Bekend om zijn vloeiende dansstijl, voelde Alain zich vooral thuis in het repertoire van David Dawson, met balletten als ‘The Grey Area’, ‘A Sweet Spell of Oblivion’, ‘The Third Light’ & ‘Faun(E)’.

Andere bekende choreografen met wie hij werkte, zijn William Forsythe, Jiri Kylian, Sidi Larbi Cherkaoui, Christian Spuck, Nicolo Fonte, Jean-Christophe Maillot, Jorma Elo & Demis Volpi en vele anderen.

Hij won de tweede prijs tijdens de Eurovisie Danscompetitie in Gdansk, Polen (1997), ontving de ‘Mathilde Schroyens Dansprijs’ in 2008, was genomineerd voor de ‘Prix Benois de la Danse’ in 2009 in de categorie mannelijke danser, en kreeg een ‘Golden Label’ van internetsite ‘Klassiek Centraal’ in 2012 voor een ‘Opmerkelijke Carriùre’.

Toen, onder de artistieke directie van Kathryn Bennetts, Marcia HaydĂ©e’s veel geprezen productie van ‘The Sleeping Beauty’ in Vlaanderen in premiĂšre ging in 2006, en Alain werd gekozen om de rol van Carabosse te dansen, werd dit snel een hoogtepunt in zijn carriĂšre. Een rol die hem naar het Santiago Ballet in Chili en naar het West Australian Ballet in Perth bracht.

In 2010 nodigde Marcia HaydĂ©e hem opnieuw uit bij het Santiago Ballet in Chili. Ditmaal om Rothbart te vertolken in een nieuwe versie van ‘Het Zwanenmeer’, een rol die ze voor hem in Vlaanderen creĂ«erde in 2009.

Na het Koninklijk Ballet van Vlaanderen als vast danser van de groep te hebben verlaten, genoot Alain van een freelance carriùre tussen 2012 en 2017. Terwijl hij bleef dansen werkte hij tijdelijk als balletmeester bij het Ballet van Vlaanderen aan Wayne McGregor’s ‘Infra’, begon les en coaching te geven en studeerde fotografie – al lang een passie.

Alain is momenteel docent klassiek ballet aan de Koninklijke Ballet School Antwerpen en is erg betrokken als secretaris bij de vzw ‘Vrienden van de Balletschool Antwerpen ‘, een organisatie die in de eerste plaats fondsen zoekt die aan jonge dansers van de school ten goede komen.

Alain werkt ook als een freelance fotograaf en geniet van een artistieke samenwerking met zijn vrouw Altea Nuñez, die hij vaak bijstaat tijdens haar reizen als choreografe.

Data: 
dinsdag 8 oktober 2019 - 09:00 tot 15:00
Cursuscode: 
DLDA W3 2000
Prijs: 
€30

Er is een broodjeslunch voorzien en dit is in de deelnemersprijs inbegrepen.

individu
Domeinen: 

Eerstvolgende nascholingen

    Blijf op de hoogte

    e-zine voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs